prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

114 ani de la nașterea lui Constantin Noica

” ̆ – ̆ – ̦ , ̆ , ̆ ̂ . ̆ ̦ ̆ ℎ , ̂ , ̂ ̆ . ̂ ̦ , . ̆ ̆ , ̆. ̆ ̆ ̦ ℎ ̦ – ̦ ̆ . ̂ ̦ ̆ ̂ ̆ ̦ ̆ ̦ , . ̦ ̆ ℎ ̦ ă ̂ ̦ ̂ .“. –
Se împlinesc astăzi 114 ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari filosofi, publiciști și scriitori ai României, Constantin Noica.
ConstantinNoica a rămas în istoria și conștiința românilor prin monumentala sa creație de o valoare fără egal. În profunzimea sa, opera lui Noica este o pledoarie pentru pietate, iubire și puterea rațională a omului.
Noica este legat de Muscel și de Argeș și prin “Manuscrisele de la Câmpulung” care cuprind reflecții despre țărănime și burghezie, scrise în perioada 1951-1953.
Anul acesta se împlinesc 65 de ani de când filosoful Constantin Noica și-a încheiat perioada în care a avut domiciliu forțat la Câmpulung Muscel pentru o perioadă de aproape 10 ani. Acesta a locuit pe strada Cuza Vodă, din Vișoiul Vechi, sub Crețișoara, și în Vila Luca, tot în Vișoi, pe drumul spre Brașov.
Nu i-a fost ușor: “Trăiam din meditații cu 5 lei ora. Am predat de toate, până și săritura în lungime unei candidate la ICF.”. După cum a mărturisit, perioada de ședere la Câmpulung i-a adus “cinci ani de delir cultural” împreună cu Alecu Paleologu și Mihai Banu.
Tot la Câmpulung s-au născut opere fundamentale ale lui Noica (“Despărțirea de Goethe”, “Povestiri despre Hegel”) și ideile de bază care vor forma viitorul “Tratat de ontologie”.
La Câmpulung a cunoscut-o și pe a doua soție a sa, Mariana Nicolaide.
̆ ̂ , ” ̂ ” ̆ ̂ ” ̂ “!” este mesajul transmis de deputatul Simona Bucura Oprescu.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs