România a avut numeroşi sportive cu care se poate mândri. Din nefericire, este foarte uşor să uităm contribuţiile multora. Ne uităm la sportivii activi în momentul acesta şi îi uităm pe cei vechi. Ne uităm după ultimul cod promo Betano pentru că ne prezintă cele mai în formă echipe şi părerea specialiştilor despre ele, şi nu ne uităm la istoria sportului românesc. Toată lumea Ii ştie pe Hagi şi pe Nadia Comăneci. Dar, uităm pe alţii. Din aceste motive, ar trebui sa precizăm caţiva sportive români de excepţie pe care probabil i-ai uitat.
În 1999 Gabriela Szabo a fost official declarată cea mai bună atletă din lume. Atunci sportive a pus Bistriţa pe harta lumii dupa reuşita impresionantă de a stabili 2 reocrduri mondiale. Acestea au venit în 1998 şi in 1999 la probele de 2000 si 5000 metri.
Ce este interesant este că Gabriela a fost mereu un representant al României in lume datorită dragostei ei de ţara şi de oraşul natal. După ce a câştigat popularitate din sport, a devenit chiar Ambasador Onorific al Turismului, reprezentând România în numeroase evenimente. Apoi, a fost chiar ministru al Tineretului şi Sportului în 2014. Ca mulţumire pentru ce a făcut pentru oraşul natal, in Bistriţa se organizeaza annual un cros cu numele atletei.
Iolanda Balaş pur şi simplu a dominat proba de sărituri pentru aproape 10 ani. Sportiva de etnie româno-maghiară a avut şi un record mondial reţinut pentru aceiaşi perioada. Atleta a reuşit incredibila performanţă de a domina timp de zece ani în care a câştigat 150 de competiţii consecutive. Recordul mondial a fost depăşit de catre ea de 14 ori, practic schimbându-l de la 1,75 metri la 1,91 metri.
După retragere, Iolanda Balaş a continuat în sport ca arbitru. În acelaşi timp, a fost şi ambasador al Timişoarei. Ca mulţumire, a apărut stadionul Iolanda Balaş.
Foarte mulţi români ştiu numele Lia Manoliu ca fiind al stadionului din Bucureşti dar foarte puţini ştiu despre cariera impresionantă a atletului. Originară din Chişinău, în anii ’60, Lia Manoliu a dominat la jocurile olimpice în timpul olimpiadelor din Mexic, Tokyo, şi Roma. De asemenea, ea este încă trecuta in Cartea Recordurilor pentru longevitate. Lia a câştigat de 7 ori titlul balcanic şi de 12 ori titlul national.
Puţini români ştiu faptul ca Lia Manoliu a fost preşedinte al COR (Comitetul Olimpic Român) timp de 8 ani. 2 ani a fost senator reprezentând Bucureştiul, a câştigat Trofeul Femia în Sport, a primit Ordinul Olimpic, şi UNESCO i-a acordat Trofeul Fair Play. O carieră cu adeverat speciala culminând in uitare si stadionul national purtându-i numele.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp