Credincioșii vor primi Sfânta dacă o așteaptă în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare

Lumina Sfântă s-a aprins la ora 13.50 în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în ţări din întreaga lume, inclusiv în România.

Din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, la ceremonia aprinderii Luminii Sfinte nu mai participă credincioşi, ci doar un grup restrâns de clerici.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Distribuie prietenilor

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie, spre seară şi va fi distribuită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Aceştia vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri, subliniază Cancelaria Sfântului Sinod.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de parohie, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare.

Tradiţia aducerii Luminii Sfinte de o delegaţie a Patriarhiei Române direct din Ierusalim şi distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga ţară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2008.

Credincioşii români nu vor primi însă anul acesta lumina ca în anii trecuţi, slujbele religioase din această seară având loc fără credincioşi. Românii vor putea urmări însă ceremoniile in direct la TV, radio şi pe internet.