Ouăle de Paște sunt un simbol al sărbătorilor pascale și este foarte important ca acestea să fie vopsite astfel încât să aibă un aspect cât mai frumos. Iată cum se vopsesc ouăle de Paște.
În ceea ce privește tehnica de vopsire a ouălor, există mai multe modalități prin care acestea pot fi colorate. Chiar dacă culoarea de bază este roșul, ouăle pot fi vopsite și în alte culori.
Pregătirea ouălelor înainte de vopsire
Înainte de vopsirea ouălelor, acestea trebuie să treacă printr-un proces de pregătire. Mai exact, pentru ca vopseaua să prindă foarte bine este important să degresezi ouăle cu atenție. Pentru a face acest lucru ai nevoie de apă caldă și detergent de vase. Spală-le cu un burete și clătește-le cu atenție astfel încât să nu rămână urme de detergent pe suprafața lor. După ce le-ai curățat, pune-le la fiert, dar ai grijă ca focul să fie mic pentru a evita spargerea lor sau fierberea inegală. Lasă-le pe foc aproximativ 10-12 minute, după care scurge apa pentru a le pune la vopsit.
Vopsirea ouălelor folosind vopsea din comerț
Dacă alegi să colorezi ouăle folosind vopsea din comerț, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Într-un vas separat se adaugă vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea. După ce ai preparat vopseaua, adaugă ouăle pe rând și lasă-le 1 minut în vopsea. Scoate-le cu atenție și așează-le pe o hârtie absorbantă, care să extragă excesul de vopsea. Pentru a obține un luciu perfect, unge ouăle cu o bucată de vată înmuiată în ulei .
Vopsirea ouălelor folosind coloranți naturali
În cazul în care vopseaua din comerț nu te încântă, poți apela cu încredere la câteva metode naturale care vor colora ouăle de Paște foarte frumos. Sfecla roșie și cojile de ceapă roșie reprezintă baza pentru o vopsea naturală, care te va ajuta să obții ouă ce vor fi apreciate de toți cei care îți vor trece pragul în ziua de Paște.
Vopseaua pe bază de sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă. În amestesc se adaugă 2 linguri de oțet. După 4 minute de stat pe foc, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și se scot.
Vopseaua din coji de ceapă roșie necesită mai mult timp pentru a fi preparată. Cojile de ceapă se lasă 12 ore la înmuiat într-un vas cu 4 litri de apă. În acest ametesc se mai adaugă 2 linguri de oțet și se fierb ouăle timp de 5 minute.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Ouăle roșii sunt vedete pe masa de Paște 2017 și toți ochii sunt ațintiți asupra lor în această zi de sărbătoare. Chiar dacă tradiția spune că vopsirea ouălor ar trebui să se facă în Joia Mare, reprezentanții bisericii sunt de părere că nu există o regulă care să spună clar că doar în această zi pot fi încondeiate ouăle. Dacă în Dobrogea ouăle pot fi vopsite doar în Joia Mare, în Oltenia oamenii știu că acestea pot fi înroșite și în Vinerea Mare.
Legenda spune că ouăle ar trebui vopsite în Joia Mare pentru că în această zi, Fecioara Maria ar fi așezat un coș cu ouă sub crucea pe care se afla trupul Mântuitorului, iar acestea s-au colorat în roșu de la sângele care a picurat peste ele. Mai mult, se spune că ouăle vopsite în această zi nu se vor strica pe tot parcursul anului.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp