ULTIMĂ
ORĂ

Zacusca de Topoloveni în centrul unui scandal național! Este de necrezut ce s-a descoperit! 

Zacusca de Topoloveni în centrul unui scandal național! Este de necrezut ce s-a descoperit! 

Zacusca de Topoloveni este în centrul unui mare scandal național după ce, în urma unor analize, s-a constatat că produsul natural și fabricat din produse locale autentice, conține foarte multe legume de import din UE, dar și din afara spațiului comunitar. Mai multe publicații de presă centrală susțin că, în ciuda aparenței de produs autentic local, zacusca tradițional românească este făcută la Topoloveni și cu legume de import.

CITEȘTE ȘI: Doliu imens la Spitalul de Pediatrie Pitești! Violeta a plecat la îngeri la numai 50 ani!

Eticheta produsului fabricat de compania Morad a fost analizată de Ziarul Financiar: poartă o mențiune clară: „ingrediente provenite atât din Uniunea Europeană, cât și din state non-UE”. Cu alte cuvinte, conform Bugetul.ro,  zacusca făcută în România nu conține doar legume românești. Vinetele, ardeii și ceapa pot veni din Turcia, Spania, Macedonia de Nord sau Egipt.

Importurile cele mai mari vin din Polonia, Grecia, Olanda și Turcia. În lunile de toamnă, când producția locală scade, magazinele se bazează aproape complet pe piețele externe.

Zacusca de Topoloveni respectă o rețetă tradițională, dar adaptată la producția industrială, conform Bugetul.ro. Eticheta menționează „fără conservanți” și „produs fabricat în România”, dar originea legumelor rămâne incertă. Specialiștii spun că marii producători cumpără materie primă din surse stabile, pentru a menține prețurile și volumele constante.

Clima instabilă și costurile ridicate de producție afectează puternic fermele românești. Seceta din 2024 a redus recoltele de vinete și ardei, iar mulți fermieri mici au renunțat la culturile de toamnă. În plus, lanțurile de supermarketuri cer standarde de dimensiune și aspect pe care micii producători nu le pot atinge.

În piețe, un borcan de zacuscă făcut în casă costă între 25 și 30 de lei. Varianta industrială pornește de la 10 lei, dar de multe ori conține legume de import. Pentru o familie care vrea să prepare zacusca acasă, legumele pentru 20 de borcane pot depăși 200 de lei, fără gaz, ulei sau sare.

Astfel, zacusca – odinioară simbol al abundenței de toamnă – a devenit oglinda unui paradox: o tradiție românească produsă tot mai des din legume străine.

Această realitate arată cât de dependentă a devenit România de importurile agricole. Datele Ministerului Agriculturii arată că, în 2024, țara a produs aproximativ 2 milioane de tone de legume, cu 10% mai puțin decât în 2023. Consumul național a fost estimat la 3,2 milioane de tone, ceea ce înseamnă că aproape 40% din legumele de pe mesele românilor provin din afara țării.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.