ULTIMĂ
ORĂ

Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Județean Pitești: „Suntem într-un amplu și efervescent proces de dotare!”

Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Județean Pitești: „Suntem într-un amplu și efervescent proces de dotare!” 

Adrian Dumbravă, noul manager al Spitalului Județean de Urgență din Pitești este unul dintre specialiștii și profesioniștii de top în sistemul sanitar. Nume sonor în sănătatea din Argeș, Dumbravă a deținut (2010) prima clinică privată din județ, Clinica ELIM și primul RMN privat.

CITEȘTE ȘI: Premieră la Spitalul Județean Argeș! Centru pentru depistarea gratuită a unor boli incurabile!

Spre sfârșitul anului 2019 își încheie misiunea de manager de proiect al Spitalului de la Mioveni, primul spital de stat construit de la zero în România după 1990, pentru ca apoi să preia conducerea Spitalului Caransebeș unde a avut ca principal obiectiv achitarea datoriilor spitalului și aducerea arieratelor la zi lucru care s-a și întâmplat.

  • Cât a trecut de când ați preluat funcția de manager? Este suficient timp pentru a vă face o părere despre ce se întâmplă aici, în Spitalul Județean de Urgență Pitești și de cât de grea este misiunea care vă așteaptă?

A trecut o lună și jumătate de la preluarea funcției, iar până în momentul de față am evaluat o mare parte din activitatea spitalului, am trecut personal pe la 60-65% din secții, să cunosc angajații, medicii, asistentele, infrastructura. Cu infrastructura mi-a fost mai simplu pentru că am adunat responsabilii din spital, am discutat concret, cu documentele pe masă. Am mers să văd și fizic în ce stare sunt și ce nevoi au medicii. Nu am crezut că durează atât, dar am întâlnit multe nevoi și probleme pe care le are fiecare. Unii au avut sugestii, mi-a luat timp să stau de vorbă cu fiecare dintre ei. Problemele nu s-au rezolvat, dar le-am luat la cunoștință și în funcție de oportunități și de gravitatea lucrurilor, le prioritizez. Mai am de văzut 40% din secții pentru a-mi da seama despre toată activitatea din spital.

  • Ați încheiat contractul de management la Spitalul Caransebeș cu fruntea sus și misiune îndeplinită. Este mai greu acest mandat la SJU Pitești, cum vi se pare în acest moment?

Deși volumul de muncă este mult mai mare aici (acolo am avut 500 angajați, aici sunt peste 1800 și 388 de paturi față de 900 la SJU Pitești), este o diferență semnificativă, mi se pare mult mai ușor acum. Am acumulat experiență acolo, a fost o provocare pentru mine. A fost bine așa pentru că dacă aș fi intrat direct în vacarmul de la SJU Pitești probabil că mi-ar fi fost foarte greu. Așa, a fost o primă etapă, într-un spital mult mai mic, m-am familiarizat, m-am documentat iar în momentul de față este un drum cunoscut pe care merg. Îmi este mult mai ușor.

  • Într-un spital sunt două elemente cheie: dotarea și medicii. Pe o scară de la 1 la 10, cum evaluați în acest moment dotarea Spitalului Județean și calitatea personalului medical?

Îmi place să dau note. Noi suntem într-un amplu și efervescent proces de dotare. Avem clădirea P+4 pe care trebuie să o punem în funcțiune cât se poate de repede, avem Ambulatoriu, clădirea nouă care va fi mobilată și dotată cu aparatură ultramodernă, avem extinderea UPU, arată excepțional, cu spații adecvate. Vom primi Angiograf nou în curând. Sigur, mai sunt lucruri de făcut. Însă, pot să spun că la echipamente, cu tot ce avem și vom avea în curând, pot să dau o notă mare, nota 9.

În ceea ce privește medicii, avem deficit mare de medici pe anumite specialități: avem deficit mare de medici pe ATI, la Psihiatrie, la UPU. Și la Radiologie avem nevoie de medici pentru că stația nouă de la UPU este dotată cu un CT nou și un aparat de radiologie care vor deservi doar urgențele. Degrevăm Radiologia spitalului care este supraaglomerată în momentul de față, dar ne trebuie medici. Din punct de vedere al ocupării posturilor de medici, ne situăm undeva la 6-7 iar ca și competență le dau nota 9 medicilor de aici.

  • Câți medici vă trebuie în momentul acesta pentru a fi o echipă completă?

Pentru a fi o echipă completă, ne mai trebuie la ATI cel puțin 5 medici, avem 8 posturi vacante, 3-4 medici la Psihiatrie, 2-3 la UPU, 2-3 la Radiologie. Cred că, în total, ne mai trebuie urgent în jur de 15-20 medici.

  • Cum vedeți această unitate spitalicească peste un an?

Spitalul Județean este pe un trend ascendent, dar rezultatele mari, de impact, cred că se vor vedea după doi ani. Rezultatele încep să se vadă după două luni, însă cele de impact se vor vedea în timp. Ca în orice unitate sanitară, rezultatele sunt influențate de aparatură și medici. Trebuie să mărim adresabilitatea, numărul de pacienți, veniturile și să scădem cheltuielile iar atunci rezultatele apar cu siguranță.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.