Adrian Streinu-Cercel, avertisment sumbru despre COVID: „Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație”

Adrian Streinu-Cercel, medic la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” a anunțat recent ce se va întâmpla cu pandemia provocată de COVID, care sunt variantele de tulpini și ce pericole ar putea apararea în viitor. De asemenea, acesta a mai anunțat că, din punctul lui de vedere, pandemia se îndreaptă către final.

„Nu putem să vorbim de imunitate de turmă”

„Opinia mea este că în cazul SARS-CoV-2 nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma.

Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație. Sunt și de luat în considerare din punct de vedere a posibilei implicări în problema de sănătate publică, așa că, din acest punct de vedere, avem masă de lucru, însă până acum nu a ieșit vreuna în evidență ca să devină de interes major pentru sănătatea publică. De aceea, putem spune că, în momentul de față, singurele variante de care se mai face vorbire în circulație cu transmitere la nivel comunitar, sunt variantele Delta, în proporție de 10%, și Omicron, în proporție de 90%.  Se vorbește despre o nouă variantă de vaccin care să includă și Omicron din punct de vedere structural și, atunci, lucrurile vor avea un parcurs asemănător cu infecția cu virusurile gripale!

„Avem un semnal când se termină pandemia”

Avem un semnal când se termină pandemia, pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate. Au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri, virusurie echo, care până acum dispăruseră din peisaj în acești doi ani de zile. Și au început să apară virusurile gripale și deja, în fiecare zi, în camerele de gardă vin pacienți care au forme de gripă, în general virus gripal A.”, a declarat recent prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, medic la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.