Alexandru Rafila, avertisment sumbru: ”Acela va fi momentul adevărului!”

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, a spus marți seară la Digi24 că „numai timpul” va demonstra dacă noile măsuri restrictive își vor face efectul. El a spus că în acest moment nu se poate spune cu exactitate dacă este cazul amânării alegerilor parlamentare, deoarece încă nu a trecut suficient timp de la cele locale.

„Numai timpul ne va demonstra și o să vedem peste o săptămână, două dacă această creștere se stabilizează și eventual începe să scadă numărul de cazuri. Acela va fi momentul adevărului, trebuie să vedem efectul măsurilor în viața reală”, a spus Alexandru Rafila, despre noile restricții pentru prevenirea răspândirii bolii, potrivit stiripesurse.ro.

Distribuie prietenilor

Profesorul a precizat că utilizarea măștilor în spații deschise se va realiza dacă oamenii înțeleg pericolul și vor să facă acest lucru: „Nu poți să pui pe cineva să urmească populația, ca să vadă cine poartă mască și cine nu. Trebuie să existe colaborarea populației și specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică probabil că ar trebui să lucreze mai intens pe zona de comunicare și explicare”.

În legătură cu „scenariul catastrofal” de 4.000 de cazuri noi pe zi, Alexandru Rafila a răspuns că „scenariul catastrofal este acela la care numărul de cazuri pe zi blochează sistemul de sănătate, accesul la servicii de sănătate, accesul în secțiile de terapie intensivă și ridică mortalitatea”.

„Acela este scenariul catastrofal. Dacă discutăm de 4.000, de 3.000 sau de 4.500, asta e altfel de discuție, dar acela este momentul, momentul în care sistemul de sănătate nu mai poate să preia toate persoanele care trebuie internate și tratate, mai ales în zonele de terapie intensivă. N-ai de unde să știi exact la cât se va opri, depinde cine se îmbolnăvește. Dacă nu vom reuși să protejăm pacienți din categoriile vulnerabile, atunci sistemul se va bloca”, a subliniat reprezentantul României la OMS.