prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Amenzi usturătoare dacă nu faceți acest lucru! Legea a fost adoptată!

Verificarea proprietăților asigurate obligatoriu se face foarte simplu. Orice primărie din România are acces la baza de date online a PAID unde poate verifica dacă locuințele au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor. Cei care nu au încă o asigurare obligatorie pentru locuințele aflate în proprietate sunt înștiințați de Primărie, de două ori pe an.

CITEȘTE ȘI: VINE URGIA ÎN ARGEȘ ȘI ROMÂNIA! ALERTA METEOROLOGILOR!

”În lege scrie clar că Primăria trebuie să verifice dacă avem sau nu avem poliță PAD și să aplice sancțiuni între 100 și 500 lei celor care nu au locuința asigurată. Este obligația primăriei ca o dată la șase luni să trimită înștiințări persoanelor care au locuință, dar nu au asigurare”, spune Cosmin Tudor, directorul General Adjunct PAID.

Prin urmare, dacă nu ai asigurare obligatorie pentru locuință, plătești amendă și suporți integral din buzunarul propriu și cheltuielile pentru refacerea locuinței distruse sau avariate de cutremur, alunecări de teren sau inundații. Primăria constată contravențiile şi aplică sancțiunile. Din noiembrie anul trecut, amenzile se duc integral la bugetul local.

Un exemplu de bună practică vine din Brașov – orașul din România cu cea mai ridicată rată de asigurare a locuințelor. Încă din 2018, Primăria și-a făcut un obicei bun ca, odată cu notificările pe care le trimite cetățenilor pentru plata impozitelor și taxelor, să le amintească și de obligativitatea asigurării locuințelor împotriva dezastrelor. Iar după fiecare notificare, numărul locuințelor asigurate a crescut.

Din 15 ianuarie anul acesta, primăriile trebuie să notifice semestrial cetățenii care nu și-au asigurat proprietățile. În plus, sunt obligate să asigure toate locuințele aflate în proprietatea statului.

La 25 martie 2024, la nivel național, erau în vigoare peste 2 milioane de polițe.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs