Apel din partea jandarmilor argeşeni pentru iubitorii de drumeţii!

5

Sâmbătă, 06 ianuarie a.c., 15 turişti din judeţul Braşov care au plecat de la Bâlea Lac spre judeţul Argeş, la aproximativ 5 km de cabana Capra, au fost surprinşi la cel de-al patrulea tunel de o avalanşă. Doi dintre aceştia au fost aruncaţi la 500 de metri de marginea drumului.

Jandarmii montani şi salvamontiştii, dar şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean s-au deplasat în zona respectivă. Salvamontul a solicitat un elicopter SMURD pentru ca operaţiunea de salvare a turiştilor să decurgă cât mai rapid şi în condiţii de siguranţă.
Elicopterul SMURD a preluat-o pe tânăra rănită şi a transportat-o la un spital din Sibiu. De asemenea, bărbatul a fost dus de către jandarmii montani şi salvamontişti la Punctul de Salvare, acolo unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale, după care a fost transportat la Spitalul Municipal Curtea de Argeş.

Pe această cale jandarmii argeşeni recomandă iubitorilor de drumeţii ca înainte de a pleca în zona montană:

– să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale;

– să plece pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi să nu plece singuri la drum;
– să aleagă traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup;
– să folosească numai traseele marcate, să urmărească marcajele de pe traseu;
– în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană;
– să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi să respecte indicaţiile acestora;
– să aibă autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiţii de iarnă (tracţiune 4×4, anvelope de iarnă, lanţuri, nisip, lopată, etc.);
– să folosească drumurile deschise circulaţiei;
– să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
                 

Turiştii aflaţi în dificultate pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă “112” pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani