Apel din partea jandarmilor argeşeni pentru iubitorii de drumeţii!

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 06 ianuarie a.c., 15 turişti din judeţul Braşov care au plecat de la Bâlea Lac spre judeţul Argeş, la aproximativ 5 km de cabana Capra, au fost surprinşi la cel de-al patrulea tunel de o avalanşă. Doi dintre aceştia au fost aruncaţi la 500 de metri de marginea drumului.

Jandarmii montani şi salvamontiştii, dar şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean s-au deplasat în zona respectivă. Salvamontul a solicitat un elicopter SMURD pentru ca operaţiunea de salvare a turiştilor să decurgă cât mai rapid şi în condiţii de siguranţă.
Elicopterul SMURD a preluat-o pe tânăra rănită şi a transportat-o la un spital din Sibiu. De asemenea, bărbatul a fost dus de către jandarmii montani şi salvamontişti la Punctul de Salvare, acolo unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale, după care a fost transportat la Spitalul Municipal Curtea de Argeş.

Pe această cale jandarmii argeşeni recomandă iubitorilor de drumeţii ca înainte de a pleca în zona montană:

– să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale;

– să plece pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor şi să nu plece singuri la drum;
– să aleagă traseele în funcţie de pregătirea tehnică, fizică şi psihică a celui mai slab din grup;
– să folosească numai traseele marcate, să urmărească marcajele de pe traseu;
– în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană;
– să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi să respecte indicaţiile acestora;
– să aibă autovehiculele echipate corespunzător, pentru condiţii de iarnă (tracţiune 4×4, anvelope de iarnă, lanţuri, nisip, lopată, etc.);
– să folosească drumurile deschise circulaţiei;
– să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
                 

Turiştii aflaţi în dificultate pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă “112” pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani