Tot mai des vedem clipuri cu personalităţi publice care propun diferite scheme de îmbogăţire prin investiţii sigure. În urmă cu câteva săptămâni circula pe internet un filmuleț cu Mugur Isărescu, promovând investiții pe o platformă „complet automatizată” care promitea câștiguri de opt ori mai mari decât investiția inițială. Însă totul era fals, platforma este inexistentă. Infractorii cibernetici s-au folosit de inteligenţa artificială pentru a crea acest film în ceea ce se cheamă deep fake.
Există trei mari tipuri de fraude pe internet : investiţia de nerefuzat, phishingul (oamenilor li se aruncă o „momeală” și sunt îndemnați de infractorii cibernetici să își dea datele financiare sau trimit linkuri malițioase pe care dacă le accesezi îți sunt furate datele şi impersonarea (constă în trimiterea de facturi reale, care au IBAN-ul schimbat).
Tocmai de aceea oamenii trebuie să ştie cum să se protejeze de astfel de lucruri şi la ce să fie atenţi atunci când primesc astfel de propuneri „de investiţii bănoase”, mai ales că odată tranzacţia încheiată numai poţi să revii să retragi banii.
Cinci lucruri pe care trebuie să le facă toată lumea pentru a se proteja de escrocherii sau fraude online:
– Atenție la mesaje! Trebuie să fim atenți la mesaje, la conținutul lor, în special la autentificarea cu dispozitive noi. Nu trebuie acceptate dispozitive pe care nu le recunoaștem!
– Datele de logare nu le divulgăm niciunei alte persoane, nu le dăm cuiva care le cere pe linkuri sau online.
– Nu permitem să se instaleze platforme și alte aplicații pe telefon sau calculator, chiar dacă cineva ne zice că oferă asistență sau ajutor. Nu instalăm softuri precum AnyDesk sau TeamViewer prin care cineva poate prelua controlul asupra calculatorului.
– Toată lumea trebuie să aibă o aplicație de securitate cibernetică pe dispozitiv, inclusiv pe telefon. Acestea detectează malware-ul, linkurile nesecurizate, mesajele suspecte. Aplicația te blochează pe moment să dai clic pe linkuri suspecte.
– Geolocalizarea. Aceasta poate proteja clienții băncii în anumite situații.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp