prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Atenție! O nouă taxă pentru șoferii din Pitești! Plătesc sau nu mai au acces în anumite zone ale orașului!

Atenție! O nouă taxă pentru șoferii din Pitești! Plătesc sau nu mai au acces în anumite zone ale orașului! Un nou proiect pentru creșterea siguranței în trafic și pentru atingerea obiectivelor privind reducerea poluării, care stabilește condițiile necesare pentru dezvoltarea unui sistem durabil de mobilitate urbană, a trecut de votul decisiv al Parlamentului.  Potrivit inițiatorilor, pe lista orașelor care vor trebui să stabilească, în următorii ani, zone cu emisii scăzute, se află și Piteștiul.

CITEȘTE ȘI: FOCURI DE ARMĂ TRASE LA DUET! PISTOLARUL A FUGIT ȘI S-A ASCUNS!

Concret, accesul în respectivele zone va fi permis doar mașinilor care respectă regulile zonei sau pentru care se plătește o taxă. În caz contrat, șoferii vor fi obligați să își lase mașinile acasă. Potrivit proiectului de lege, care deja merge către promulgare, “în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisii, denumite în continuare ZNSE”.

În termen ce cel mult doi ani de la promulgarea proiectului vor trebui stabilite zone cu nivel scăzut de emisii în București și în municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara.

Respectivele zone vor fi marcate cu indicatoare de către autoritățile administrației publice locale și vor putea fi de două tipuri:

  • ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor;
  • ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone (de exemplu, bariere de acces), dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone, prin intermediul poliției locale.

Accesul mașinilor în respectivele zone se va putea face doar în următoarele condiții: 

  • să respecte standardele de emisii ale zonei;
  • să achite taxa aferentă zonei, dacă e cazul;
  • să fie exceptate sau să beneficieze de reducere de până la 100% de la plata taxei.

Mai mult decât atât, potrivit proiectului de lege, autoritățile municipiilor reședință de județ vor avea obligația să stabilească, până în 1 noiembrie 2026, benzi dedicate transportului în comun, în baza prevederilor planului de mobilitate urbană durabilă pentru liniile de transport public cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h.

URMĂREȘTE ȘTIRILE OBIECTIV DE ARGEȘ ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK SAU PE GRUPUL ZIAR OBIECTIV – ȘTIRILE ARGEȘULUI

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs