prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Atenție șoferi! Cresc amenzile de circulație! Află de când și ce s-a decis!

Atenție șoferi! Cresc amenzile de circulație! Află de când și ce s-a decis!

Salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 lei pe lună începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce reprezintă o majorare de 9,46% față de luna decembrie 2024. În decembrie 2024, tariful orar este de 22,024 lei pentru un program complet de 168 de ore pe lună, iar din ianuarie 2025, acesta va fi de 24,496 lei/oră pentru 165,334 ore pe lună.

Citește și: Două drumuri de mare viteză din Argeș – deschise până la sfârșitul anului! Anunțul a fost făcut!

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în urma ședinței Comitetului Național Tripartit, s-a decis ca salariul minim să fie de 4.050 de lei de la începutul anului 2025, păstrându-se scutirea de taxe pentru cei 300 de lei din acest salariu. Aproximativ 843.668 de salariați din România primesc în prezent salariul minim brut, reprezentând 15,5% din totalul angajaților activi. Noua creștere salarială va afecta un număr de 1.823.520 de angajați.

„Majorarea salariului minim va stimula consumul și va avea un impact asupra importurilor de bunuri de consum, precum și asupra ocupării forței de muncă în sectoarele unde există cerere, făcând munca mai atractivă pentru anumite categorii, cum ar fi femeile și tinerii,” se menționează în nota de fundamentare a Ministerului Muncii.

Totodată, ministerul subliniază că această creștere influențează și alte aspecte, cum ar fi:

  • Contribuția pentru persoanele cu handicap neîncadrate va crește, deoarece calculul se raportează la salariul minim (Legea nr. 448/2006).
  • Valoarea punctului de amendă va crește, fiind raportată la salariul minim (Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumuri publice).

Măsura afectează mai multe domenii, precum comerțul, transporturile și IMM-urile, unde salariile sunt sub media națională, crescând costurile cu forța de muncă. Salariul minim brut a fost majorat ultima dată la 3.700 lei la 1 iulie 2024, o creștere de 12,12% față de 3.300 lei anterior.

Însă, patronatele se opun acestei noi majorări, considerând-o o măsură „brutală” pentru companii, fără a ține cont de productivitatea scăzută a forței de muncă. Ion Roman, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, a declarat că nu susține creșterea salariului minim în forma actuală, propunând în schimb eliminarea impozitului pentru 500 de lei din salariul minim, ceea ce ar aduce mai mulți bani salariaților. Roman a criticat faptul că, deși companiile plătesc 4.000 de lei pe un angajat, acestuia îi rămân doar 2.200 lei, o problemă majoră fiind nivelul ridicat al taxării muncii în România.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs