Românii care cresc porci pentru autoconsum vor avea o serie de restricții și vor trebui să ia măsuri de biosecuritate. Altfel, riscă amenzi de până la 8.000 de lei. Un proiect de ordonanță de urgență așteptat de crescătorii profesiniști prevede, printre altele, că porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentar, iar la intrarea în adăposturile de animale să existe dezinfectoare pentru încălțăminte. Crescătorii persoane fizice nu pot reproduce animalele în propria gospodprie.
ANSVSA a lansat în spațiul public un nou proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri privind creșterea porcinelor în contextul epidemiologic actual în care România se confruntă încă cu 95 de focare de pestă porcină africană. Iar mare parte dintre prevederile actului normativ introduc restricții și obligații crescătorilor persoane fizice.
Acești nu pot comercializa nici animalele și nici carnea sau produse rezultate în urma sacrificării și nici nu le pot reproduce în exploatația respectivă.Totodată, este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale.
Cum ar trebui crescuți porcii în gospodăriile românilor
În primul rând, crescătorii sunt obligați să respecte instrucțiunile medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți. La rândul lor, aceștia sunt obligați să îi consilieze pe crescători privind lanţul alimentar, bunăstarea şi condiţiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgenţă, precum şi pentru inspecţia şi certificarea animalelor destinate sacrificării.
Pentru a putea crește porci în exploatații noncomerciale respectând legea, crescătorii persoane fizice trebuie să solicite înregistrarea exploataţiei în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA). Înregistrarea în Sistem se va putea face însă doar dacă exploatația respectă următoarele cerin’e minime de biosecuritate:
– orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,
-orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
-orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
Totodată, operatorul are obligația de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, precum și toate mişcările și evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitar – veterinare în vigoare.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp