Autorităţile din Argeş în alertă! Află motivul!

22
alerta, cod_galben, ninsori, arges

În contextul atenționării meteorologice – Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului și temperaturi scăzute, emisă pentru intervalul 3 ianuarie 2016, ora 14.00 – 4 ianuarie 2016, ora 12.00, ministrul afacerilor interne, domnul Petre Tobă, a convocat duminică, 3 ianuarie a.c., ora 11.00, o videoconferinţă operativă cu prefecţii, șefii structurilor centrale și teritoriale ale M.A.I. și responsabilii pentru gestionarea situațiilor de urgență.
Domnul Ministru a accentuat întărirea cooperării între structurile de intervenţie angajate în misiuni care vor acţiona pentru asigurarea unui climat corespunzător în zona de competenţă, pe întreaga perioadă, cu măsuri sporite.
 Structurile deconcentrate ale M.A.I. vor menţine  legătura permanent cu componentele S.N.M.S.U. din profil teritorial, în vederea unei cooperării eficiente în rezolvarea situaţiilor de urgenţă care pot apărea şi vor îndeplini misiuni specifice:
        – I.S.U.- în domeniul salvării persoanelor surprinse, acordării asistenţei medicale de urgenţă, adăpostire şi evacuare;
        – I.P.J.- dirijarea circulaţiei rutiere şi acordarea sprijinului Ministerului Transporturilor în decizia de închidere a unor căi de comunicaţii rutiere, precum şi misiuni de ordine şi siguranţă publică;
        –  I.J.J.- sprijin în misiuni de căutare – salvare şi evacuare respectiv misiuni de ordine şi siguranţă publică.
În urma videoconferinței, în ședința de Comitet Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Argeș, domnul Mihail Adrian Oprescu a cerut tuturor factorilor implicați să existe o legătură permanentă între instituții și o infomare de îndată a tuturor modificărilor intervenite.
 De asemenea, reprezentanţii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, ai Secţiei de Drumuri Naţionale și ai Regiei Autonomă Judeţeană de Drumuri Argeş vor monitoriza şi interveni cu celeritate pe toate drumurile din județul Argeș.
La nivelul județului Argeș, deszapezirea este asigurată integral, atât în baza  contractelor încheiate cu prestatori, cât și în regie proprie, în acest moment existând stocurile necesare de materiale și utilaje pentru întregul județ.
Având în vedere temperaturile extreme prognozate, au fost pregătite centre pentru adăpostirea temporară a persoanelor fără capacitate de apărare contra frigului (cazurile sociale).
În ceea ce privește solicitările autorităților publice locale, se cooperează cu structurile de ordine și siguranță publică în cadrul funcțiilor de sprijin, pentru punererea la dispoziție a unor forțe și mijloace de intervenție suplimentare, în cazul în care situația o va impune.
La nivelul județului Argeș:
 a)    Forțe ale I.S.U.:
–    efectiv prezent: 229
–    mijloace autospeciale: 79
–    efectiv în rezervă (așteptare): 150

 b)    Forțe I.P.J.:
–    efectiv prezent: 95
–    mijloace auto: 57
–    efectiv în rezervă: 37

 c)    Forțe I.J.J.
–    efectiv prezent: 50
–    mijloace auto: 8
–    efectiv în rezervă: 5
 d)    Alte forțe ce nu aparțin MAI:
–    M.Ap.N. –  efective: 30
                –    mijloace auto (camioane): 3
                  – ABAAV – efectiv: 100
                                    –  mijloace auto: 30
–    SVSU – 102 localități x 4 = 408 efective
–    CEZ – 6 echipe x 2 = 12 efective
–    GDF SUEZ – 11 echipe
În continuare, se va asigura serviciul de permanenţă la Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş, 24h/24h, de către membrii aparatului propriu.