prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

BOR a decis! Ce nu au voie preoții să facă în campaniile electorale?!?

Interzis pentru preoții din România! Decizia luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe!

CITEȘTE ȘI: NOI BRANDURI ȘI-AU ANUNȚAT PREZENȚA ÎN ARGEȘ MALL! SE APROPIE MAREA DESCHIDERE!

În 2024, an electoral ce cuprinde în România toate rândurile de alegeri, echipa de conducere a Bisericii Ortodoxe Române impune reguli stricte. Preoţii vor avea obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale.

Biserica Ortodoxă Română interzice preoților să candideze

Biserica Ortodoxă Română are noi reguli, în 2024, an electoral. Astfel, preoții sunt obligați să rămână neutri în timpul campaniilor electorale. Atât în declarațiile lor publice, cât și în activitățile practice, abținându-se să se implice în temele cu caracter politic.

Tăcerea preoților!

Conform deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, opțiunea politică a preoților va fi exprimată exclusiv prin votul personal. În plus, votul va fi secret.

Totodată, conform Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitor la anul electoral, dat publicității duminică, această hotărâre a fost adoptată în contextul alegerilor europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din anul 2024.

„În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă.

În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR.

Preoților le este interzis să facă politică partinică

Biserica Ortodoxă Română a decis să menţină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care, în conformitate cu Sfintele Canoane, arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei din Biserica Ortodoxă Română le sunt interzise următoarele:

1. Să facă politică partinică.
2. Să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizații asimilate unui partid politic.
3. Candidatura la alegerile parlamentare sau locale.
4. Participarea în campanii electorale în calitate de susținători.
5. Ocuparea funcțiilor de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.

Orice cleric sau monah care se va implica în activitățile politice ale vreunui partid, fie ca membru sau candidat, sau prin sprijinirea unui candidat, va încălca solemnul angajament luat în momentul hirotoniei. Va încălca, de asemenea, dispozițiile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și instanțele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor.

Prin urmare, aceștia vor fi obligați să facă o alegere între implicarea în cariera politică și angajamentul lor clerical sau monahal, în conformitate cu instrucțiunile emise de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Trebuie subliniat faptul că orice încălcare a acestor reguli va fi supusă evaluării și judecății în cadrul Consistoriilor eparhiale.

Sfântul Sinod al BOR, apel către partide

„Sfântul Sinod reaminteşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susţinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toţi cetăţenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui ţării şi promovarea valorilor creştine în societate”, se mai arată în Îndreptar.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs