Bursele din Europa s-au prăbușit! Principalul motiv- al doilea val de COVID-19

37

Bursele europene au înregistrat luni cea mai slabă evoluţie din ultimele trei luni, din cauza impactului avut de temerile legate de apariţia unui al doilea val de cazuri de Covid-19 asupra acţiunilor companiilor din sectorul călătoriilor şi vacanţelor, în timp ce titlurile băncilor au scăzut în urma raportului referitor la transferurile de fonduri suspecte în valoare de circa 2.000 de miliarde de dolari de către cele mai mari instituţii de credit, transmite Reuters.

 

”Suspectăm că acţiunile vor scădea puternic şi fără discriminare, într-un mod similar cu ceea ce s-a întâmplat în februarie-martie sau în iunie, dacă creşterea numărului de cazuri noi în Europa va submina serios redresarea economiei globale”, a declarat Simona Gambarini, economist la Capital Economics.

Indicele londonez FTSE 100 a fost cel mai afectat indice din Europa, înregistrând un declin de 3,4%, cel mai puternic din ultimele trei luni.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 3,2%, un declin care nu a mai fost întâlnit de la începutul lunii iunie.

Indicele european al companiilor din sectorul călătoriilor şi turismului a scăzut cu 5,2% şi a consemnat cea mai slabă evoluţie pe parcursul a două zile după luna aprilie. Acţiunile IAG, proprietara British Airway, au coborât cu 12,1%, iar titlurile Lufthansa cu 9,5%.

Indicele băncilor europene a scăzut cu 5,7%, aproape de un minim record, după ce HSBC şi Standard Chartered au fost menţionare într-un raport referitor la spălarea de bani, pentru că au transferat sume mari de fonduri suspecte, în ultimele două decenii.

Acţiunile HSBC listate la Hong Kong şi titlurile Standard Chartered listate la Londra au coborât la cele mai reduse niveluri atinde din 1998.

Acţiunile Barclays şi Deutsche Bank, menţionate la rândul lor în raport, au închis în declin cu 5,4%, respectiv cu 8,8%.

Pe Wall Street, indicele sectorului bancar a scăzut cu 4.2%.

Acţiunile Lufthansa au coborât cu 9,5%, pe fondul măsurilor de reducere a flotei şi a forţei de muncă, din cauza crizei coronavirusului, potrivit stiripesurse.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here