Când poți depăși pe libnie continuă? Toți șoferii trebuie să știe!

Depășirile se fac doar în anumite condiții, stabilite clar prin Codul Rutier, iar încălcarea marcajului continuu este interzisă, cu anumite excepții. Legislația rutieră în vigoare specifică clar în ce condiții se poate face o depășire, mai exact aceasta se face numai când marcajul rutier, indicatoare și vizibilitatea permit asta.

„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

De asemenea, există și indicatoare rutiere care interzic efectuarea unei depășiri. Iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, de asemenea, e interzisă această manevră.

În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire

Prin lege se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m. Aceeași situație este valabilă în cazul în care depășești un biciclist sau o mașină oprită. Deci, legal, nu poți depăși un vehicul lent dacă prin asta încalci linia continuă. Însă, pot apărea situații în care drumul e blocat și se impune încălcarea marcajului longitudinal.

„Dacă mersul înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, conducătorul vehiculului este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus”, se precizează în Art. 153 din Codul Rutier.

De asemenea, se permite încălcarea liniei continue, atunci când alături de aceasta e și un marcaj discontinuu. Sau la indicațiile unui polițist sau al personalului responsabil de dirijarea traficului în zona unor lucrări efectuate în zona carosabilului.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.