prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Când se schimbă ora de vară și când se va renunța? Ce propune UE?

Nu știu ce faceți voi în ultimul weekend din luna martie, însă noi avem o problemă de dezbătut. Și încă una spinoasă! Trecerea la ora de vară! Dorită de unii, hulită de alții și complet lipsită de interes pentru ceilalți, schimbarea orei devine un eveniment obișnuit pentru români.  

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! S-A DAT ALARMA PE ȘANTIERUL LOTULUI PITEȘTI – CURTEA DE ARGEȘ AL A1! SE ÎNTÂMPLĂ ACUM!

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, ceasurile sunt date cu o oră înainte, pentru a marca trecerea la ora de vară. Această practică a fost implementată pentru a extinde perioada de lumină naturală pe timpul zilei și pentru a se alinia cu standardele europene. De la introducerea acestei măsuri în 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie și se încheie în ultima duminică din octombrie, respectând aceeași regulă ca și celelalte țări europene.

Ora 3:00 devine ora 4:00

Specialiștii atrag atenția că adaptarea la ora de vară poate dura aproximativ o săptămână, deoarece este necesar să ne trezim cu o oră mai devreme decât suntem obișnuiți. Pentru cei cu anumite probleme de sănătate, ajustarea ritmului biologic poate fi mai dificilă.

În 2024, românii sunt așteptați să treacă la ora de vară duminică, 31 martie, când ora 03:00 devine ora 04:00. Acest ajust este esențial de reținut, deoarece ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore în loc de 24, determinând astfel o reducere a timpului de odihnă pentru acea noapte.

Ora de vară va fi în vigoare până în ultima duminică din octombrie, când se va reveni la ora standard. Astfel, pe data de 27 octombrie 2024, ora 04:00 va deveni din nou ora 03:00, marcând sfârșitul perioadei de vară.

Schimbarea orei este planificată întotdeauna în weekend, în timpul nopții, pentru a minimiza impactul asupra rutinei zilnice și a activităților esențiale. Așadar, românii sunt încurajați să-și pregătească ceasurile pentru a se adapta la noile ore și pentru a profita de beneficiile luminii naturale pe parcursul sezonului de vară.

Când va renunţa România la schimbarea orei şi de ce nu a făcut-o până acum

De ce România nu a renunțat încă la schimbarea orei? Pentru a se conforma directivelelor Uniunii Europene și pentru a evita nepotrivirea cu celelalte state membre.

O influență o are și impactul socio-economic. Industrii precum transportul aerian, feroviar și rutier, precum și afacerile cu legături comerciale importante cu alte țări europene, ar fi afectate negativ de o schimbare unilaterală.

Există și studii care sugerează că ora de vară poate avea beneficii asupra economiei, prin încurajarea consumului și reducerea consumului de energie în anumite perioade ale zilei.

În România, dezbaterile privind avantajele și dezavantajele schimbării orei continuă să fie un subiect de interes, atât în rândul populației, cât și la nivel guvernamental. Factori precum impactul biologic asupra populației, tradițiile locale și cercetările științifice recente sunt luate în considerare în procesul de decizie.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs