Castrul Roman de la Porolissum – principalul obiectiv turistic unde istoria este palpabilă

Dacă dorești să te plimbi prin pagini de istorie, recomandarea este să pășești în regiunea unde Împăratul Traian a construit faimosul Castru Roman Porolissum. Inițial ridicat cu o destinație istorică, acest loc a evoluat în timp într-un important centru comercial, datorită diverselor activități desfășurate aici.

CITEȘTE ȘI: ARGEȘ MALL! TOATE MAGAZINELE ȘI RESTAURANTELE AICI! LISTA COMPLETĂ!

Cetatea este structurată cu o fundație solidă din piatră și cu elemente superioare din lemn. Capacitatea sa impresionantă a permis găzduirea a aproximativ 5000 de soldați. În anul 271, sub conducerea Împăratului Aurelian, orașul a fost părăsit de cei care l-au construit inițial. Cu toate acestea, descoperirile arheologice atestă faptul că locul a fost locuit pentru o perioadă semnificativă de către localnici.

Cercetările efectuate pe situl arheologic au scos la iveală numeroase urme ale instalațiilor militare, băi publice, Amfiteatrul Porolissum și un templu construit în cinstea lui Liber Pater.

Istoricul Castrului Roman Porolissum din satul Moigrad Porolissum:

Porolissum a fost inițial un oraș dac, datând din jurul anului 106, construit ca tabără militară în perioada războaielor purtate de Împăratul Traian. În anul 124, a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis.

Cum să ajungi la Castrul Roman Porolissum:

Pentru a ajunge aici, trebuie să te îndrepți către județul Sălaj. Castrul Roman se află în comuna Mirsid, satul Moigrad Porolissum, pe strada Castrului.

Mai multe informații despre Castrul Roman Porolissum:

 1. Amfiteatrul Porolissum:
 • Amfiteatrul din Porolissum este unul dintre cele mai bine conservate din România și a fost construit în secolul al II-lea.
 • Acesta era folosit pentru spectacole și evenimente publice, oferind loc pentru sute de spectatori.
 1. Templul lui Liber Pater:
 • Templul dedicat zeului Liber Pater a fost construit în interiorul Porolissumului.
 • Liber Pater, sau „Părintele Liber”, era o divinitate romană asociată cu vinul, bucuria și libertatea.
 1. Muzeul Porolissum:
 • În apropierea sitului arheologic, există un muzeu care adăpostește artefacte descoperite în timpul săpăturilor arheologice.
 • Vizitatorii pot explora obiecte precum ceramică, monede, și alte artefacte care aruncă lumină asupra vieții în acea perioadă.
 1. Trasee turistice:
 • Împrejurimile Porolissumului oferă trasee turistice plăcute, permitând vizitatorilor să exploreze peisajul și să descopere alte zone istorice sau naturale din apropiere.

Acest ansamblu arheologic oferă o incursiune fascinantă în istoria romană și în modul de viață al locuitorilor din Porolissum. Acest Castru este mai mult decât o simplă destinație turistică, este o fereastră către trecutul bogat și divers al României. O vizită aici nu numai că oferă o experiențăeducativă și culturlă profundă, dar ne și conectează cu rădăcinile istorice ale țării noastre. Porolissu merită, cu siguranță. un loc pe lista oricărui călător pasionat de istorie.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.