Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat recent că cetățenii care călătoresc într-o țară din Uniunea Europeană pot beneficia de servicii medicale decontate cu ajutorul cardul de sănătate european despre care multă lume nu știe, deși a fost introdus în țara noastră în anul 2007.
Cardul de sănătate european se eliberează gratuit de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acesta este un document în baza căruia asiguratul are dreptul la servicii medicale în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
Cum poate fi obținut?
Salariații trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:
Pensionarii trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte:
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani, pentru eliberarea cardului de sănătate, dosarul trebuie întocmit de părinți.
Tinerii cu vârsta între 18 – 26 ani, elevi, studenți sau ucenici care nu realizează venituri din muncă și doresc să obțină cardul de sănătate european, trebuie să prezinte următoarele acte:
Pentru absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dovada calității de asigurat se face cu un document valabil din care să rezulte că au absolvit studiile liceale în cursul anului curent.
După depunerea dosarului, solicitanții pot ridica cardul de sănătate european de la Casa de Asigurări de Sănătate în termen de 7 zile lucrătoare. Cardul este valabil 24 luni de la data eliberării. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui se poate obține unul nou, conform procedurii menționate mai sus, potrivit cas.cnas.ro.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp