prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Ce este managementul: Definiție și importantă

Ce este managementul: Definiție și importantă

Oare ce te face un manager bun? De câte ori ți-ai pus această întrebare? În ziua de azi, managementul este o adevărată artă, una despre care auzim câte ceva în fiecare zi. Totuși, înainte de a găsi rețeta perfectă pentru a conduce, e important să știi ce înseamnă, mai exact, managementul, cum se definește și de ce este o structură atât de importantă în organizațiile de orice fel. Poți primi îndrumarea exacta, urmând unul dintre cursurile disponibile pe AmaliaSterescu.ro și poți găsi câteva răspunsuri în acest articol. Descoperă, mai jos, ce este managementul.

Definiția managementului

Managementul este procesul prin care orice organizație își dirijează fluxul de lucru, operațiunile și resursele pentru a-și îndeplini obiectivele. Scopul principal al departamentului de management este acela de a construi un mediu de lucru eficient și productiv pentru toate categoriile de angajați. Altfel spus, atunci când există o structură organizatorică solidă, cu un management bine pus la punct, se realizează un climat de lucru orientat către succes.

În literatura de specialitate, managementul este definit ca arta de a conduce, de a organiza și direcționa toate structurile organizatorice, având ca scop obținerea celor mai bune rezultate de pe piață. Astfel, un manager poate fi responsabil de:

 • Trasarea obiectivelor;
 • Construirea unor programe specializate de lucru;
 • Crearea strategiilor;
 • Monitorizarea resurselor;
 • Alinierea cu noile reglementări din industrie;
 • Îndrumarea angajaților;
 • Rezolvarea diferitelor probleme.

Vrei să afli mai multe? Înscrie-te la un curs de management și proiectează-ți un nou drum în sfera profesională!

Funcțiile managementului

Pentru a înțelege cât mai bine care este rolul managementului, trecem în revistă funcțiile acestui proces:

 • Funcția de previziune: Departamentul de management este orientat către viitor, către oportunitățile ce pot apărea pe parcurs;
 • Funcția de organizare: Rolul fiecărui departament se stabilește de către management. La fel și procesul de lucru, strategiile și planurile de acțiune;
 • Funcția de decizie: În orice organizație de succes, deciziile finale se transmit dintr-o singură parte. Doar așa se evită confuziile – mesajele care ar putea fi continuate cu o virgulă ori cu puncte de suspensie;
 • Funcția de coordonare: E important ca orice organizație să se adapteze la cerințele pieței și să aibă totul sub control, atât în mediul intern, cât și extern;
 • Funcția de control: Managementul se află permanent în control, gestionând resursele și având o imagine clară a performanțelor obținute de fiecare departament în parte.

Importanța managementului

Departamentul de management este important din mai multe puncte de vedere. În primul rând, un management bine pus la punct contribuie la succesul organizației. Apoi, există și alte motive bine întemeiate.

Atingerea obiectivelor organizaționale

Fiecare obiectiv trebuie trasat cu responsabilitate, cu viziune și cu realism. Prin planificare și coordonare, managerii se asigură că toate resursele sunt utilizate doar în scopul de a îndeplini obiectivele, cu atenție și responsabilitate.

Optimizarea resurselor

Resursele pot fi de mai multe feluri: financiare, materiale, informaționale sau umane. Prin intermediul unui management eficient, organizațiile se asigură că folosesc resursele în mod productiv, maximizând rezultatele de la un an la altul.

Credibilitate

Nu doar ownerul trebuie să fie mândru de organizație, ci și angajații, clienții, furnizorii sau posibilii investitori. E important ca managementul să proiecteze o imagine credibilă și puternică pentru organizație. În comunitate, imaginea contează enorm.

Adaptabilitate

Nu e un secret faptul că mediul de afaceri e într-o continuă schimbare. De fapt, aceasta este realitatea noastră, realitatea cotidiană, iar o organizație puternică știe cum să se adapteze oricărui context. Managementul joacă rolul principal aici.

După toate aspectele menționate mai sus, în final, este important să subliniem faptul că managementul este o artă, iar managerii sunt responsabil de a face din această artă un succes pe toate planurile.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs