În contextul epidemiologic actual, în care numărul de îmbolnăviri și de decese COVID este unul alarmant, autoritățile discută tot mai mult despre obligativitatea prezentării certificatului verde la serviciu, atât la stat cât și în mediul privat. Astfel că, este foarte posibil ca accesul la locul de muncă doar cu certificat verde să se facă, de la jumătatea lunii noiembrie. Angajații ar putea fi suspendați dacă refuză vaccinarea.
Cum mergi la serviciu cu certificat verde
Certificatul verde care include vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală va fi scanat, în lipsa acestuia, ţi se va putea interzice accesul la locul de muncă.În cazul în care nu ai certificat verde, șeful, atât la stat cât și la privat, decide suspendarea de drept a angajatului timp de 30 de zile. În cazul în care salariatul se răzgândește și prezintă certificatul verde, se ridică măsura de suspendare.
În cazul în care trec cele 30 de zile și angajatul nu prezintă certificatul, la stat, încetează de drept contractul de muncă. La privat, patronul poate dispune prelungirea suspendării sau încetarea contractului de muncă.
Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă legea
Pentru a nu risca să își piardă locul de muncă, angajații au posibilitatea să se vaccineze cu prima doză. În cazul în care lucrează într-o instituție publică vor fi decontate testele PCR, atigen până la eliberarea certificatului verde sau pentru cei care nu pot să se vaccineze din motive medicale. La privat, patronul poate decide dacă decontează sau nu testele în astfel de situații. Cei care nu se conformază și nu vor cere angajaților certificatul verde riscă amenzi uriașe, sancțiunile propuse în astfel de situații având o valoare cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de lei.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp