Cioban din Corbi, împușcat în timp ce era cu oile la păscut

Nu, nu este în vestul sălbatic ci s-a întâmplat în localitatea Popești Leordeni, județul Ilfov. Așa după cum cei mai mulți dintre dumneavoastră știți, în comuna Corbi este o comunitate puternică de ciobani cu rădăcini din Jina, jud. Sibiu (aproximativ 250 de ciobani) membrii în diverse asociații și care însumează între 25.000 si 30.000 capete / ovine.
Viața lor se rezumă la îngrijirea familiei, gospodăriei,precum si alte activități, dar cel mai mult timp îl alocă pentru îngrijirea acestor animale atât de dragi lor și de pe urma cărora încearcă să-și asigure venitul necesar lor și familiilor acestora. Efectivele mari de ovine îi obligă să meargă în transhumanță și/sau să închirieze pășuni pentru a-și construii stâni în afara comunei și chiar a județului, scrie primarul Virgil Baciu pe pagina sa de socializare.

Această situație a făcut ca și doi ciobani din Corbi, Rizoi Petre si Petrică Irinel ( vezi foto), formați de mici copii de către părinții lor în ale ciobănitului, s-au asociat și împreună cu un alt cioban din Domnești cu oi mai puține și cu Nedelcu Gheorghe care la rândul lui are oi, au format un cârd de oi de aproximativ 1100 capete pe care le pășunează pe un teren în proprietatea S.C. Popești Leordeni Agropol, închiriat de către Nedelcu Gheorghe.

Acesta având un contract de pășunat cu S.C. Popești Leordeni Agropol din 2012 până în 2021 (10 ani).
Munca la stână este din noapte până în noapte și foarte bine împărțită (mulsul oilor, închegatul laptelui, tunsul oilor, pregătirea mieilor pentru vânzare, curățenie si bineînțeles pășunatul oilor, etc).
În dimineața zilei de 06.04.2020 Deaconescu Cristian a plecat cu oile la păscut ”În Livadă„ (asta este denumirea acestui teren) iar în jurul orei 10.30 s-a pomenit cu două persoane (cunoscute de către ciobani) reprezentanți ai unui fond de vânătoare ”Cibernetica Vlăsia„ și anume Nițu Cristi – președintele acestui fond împreunăcu Ivanescu Marian – Paznic de vânătoare, cel din urma fiind înarmat cu un pistol, cerându-i ciobanului să se legitimeze cu C.I., lucru pe care acesta nu la putut face deoarece nu avea actele la el.

Distribuie prietenilor

Cei doi vânători au devenit agresivi și nu i-au mai permis acestuia să se deplaseze după oi , amenințându-l că îl împușcă, (după spusele acestora), cu toate că oile se îndepărtau și se duceau spre lanurile de grâu din zona, ținându-l sechestrat, aproximativ 40 de minute.
În acest timp el a încercat sa ia legătura cu ceilalți ciobani dar acesta nu mai avea credit pe cartelă, doar întâmplarea a făcut ca un alt cioban să-l sune pe Diaconescu Cristian și acesta a reușit să transmită celor doi responsabili de stână Rizoi Petre și Petrică Irinel ce a pățit.
Aceștia din urma s-au deplasat la fața locului cu mașina din dotare, unde s-au întâlnit cu cei doi vânători și a început o cearta verbală între cele două parți, ciobanii acuzându-i pe vânători că au sechestrat un cioban și că din cauza asta oile nu se mai văd și s-au pierdut.
După câteva minute de cearta, înjurături si chiar amenințări, paznicul de vânătoare Ivanescu Marian a scos pistolul și a început să traga asupra celor doi (Irinel si Petre).

CONSTATARE:
-Legea Vânătorii a fost gândită de smecheri tot pentru smecheri;
-Mitingul de acum câțiva ani pe care ciobanii l-au ținut la București (Parlamentul Romaniei) pentru a-și cere drepturile și modificarea acestei legi arată că nu a avut efectul scontat;
-Ciobanii din păcate nu sunt reprezentați și îndrumati cum trebuie la nivel național pentru a fi o voce puternică, ei fiind fragmentați în diverse asociatii, federatii, etc;
-Cel mai grav este faptul ca acest lucru s-a intamplat în perioada în care este decretata starea de urgenta și care impune anumite restricții.

CONCLUZIE:
Trebuie să fim mai cumpătați, mai responsabili, mai respectuoși, mai întelegători și mai buni unii cu alții, a mai scris primarul Virgil Baciu pe pagina sa de socializare.