Televizor, calculator, tabletă, telefon inteligent sunt aparate cu ecrane în fața cărora ne petrecem mult timp în fiecare zi. Dar v-ați întrebat ce se întâmplă cu copiii care petrec prea mult timp în fața ecranelor?
CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU ȘOFERI! POLIȚIȘTII RUTIERI NU VOR MAI AVEA VOIE SĂ FACĂ ACEST LUCRU!
Studiu alarmant! Copiii care petrec mult timp în fața ecranelor învață mai puține cuvinte și întâmpină probleme în dezvoltarea limbajului. Potrivit concluziilor unor specialiști, timpul petrecut în fața ecranelor ar putea să îi răpească copilului mediu de trei ani 1.100 de cuvinte ale adulților, 840 de vocalize și 194 de conversații pe zi. În consecință, vor fi tot mai puțin dispuși să vorbească cu părinții sau să învețe un limbaj nou.
Timpul petrecut pe ecrane distrage atenția!
Copiii care petrec mult timp în fața ecranelor și a căror atenție le este distrasă de dispozitive învață mai puține cuvinte. Studiul a fost făcut pe mai mult de 200 de familii care au fost urmărite timp de doi ani și jumătate.
În cadrul studiului, copiii mici au fost dotați cu un dispozitiv pentru a înregistra 16 ore pe zi de sunet în casa familiei. Atunci când echipa a analizat cele 7.000 de ore de înregistrări audio, a constatat că micuții din cadrul studiului petreceau în medie trei ore pe zi în fața unui ecran. Această pierdere de învățare s-a acumulat rapid.
Copiii sunt mai puțin probabil dispuși să vorbească cu părinții lor și să învețe limbaj nou pentru fiecare minut suplimentar pe care îl petrec pe dispozitive sau în fața televizorului. Asta au descoperit cercetătorii.
Conform Dr Mary Brushe, de la Universitatea din Adelaide, „cantitatea de discuții și interacțiuni pe care copiii experimentează este esențială pentru dezvoltarea lor timpurie a limbajului. Acest studiu evidențiază că timpul petrecut pe ecran poate împiedica acest lucru.”
Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă!
Organizația Mondială a Sănătății recomandă părinților care au copii sub 36 de luni să nu îi lase mai mult de o oră pe zi pe ecrane.
Dar unii copii petrec până la șase ore pe zi pe dispozitive digitale, conform cercetărilor anterioare.
Există și relația inversă în cazul copiilor care manifestă dificultăți de dezvoltare în primele luni, concretizate prin incapacitatea de automodulare a comportamentului. În multe dintre cazuri, părintele recurge la oferirea unui device electronic, în scopul ameliorării stării copilului („Îi dau telefonul să stea liniștit/ă”), fapt ce agravează tulburarea comportamentală.
În categoria de vârstă cuprinsă între doi și patru ani, timpul petrecut în fața ecranelor peste limita admisă de o oră se corelează cu deficitul de atenție și predispoziția de a manifesta simptome ADHD în următorii ani de viață.
Un minut pe ecran, echivalent cu șapte cuvinte în minus
Studiile au arătat că micuții cu vârsta cuprinsă între cinci și 16 ani petrec în medie două până la trei ore pe zi uitându-se la televizor. Ei petrec una până la trei ore pe internet, una până la două ore jucând jocuri video și peste o oră pe telefoane mobile sau tablete.
Cea mai recentă lucrare a analizat modul în care timpul petrecut pe ecran la vârste mai mici afectează abilitățile lingvistice ale copiilor.
Aproximativ 220 de copii au primit dispozitive asemănătoare Fitbit, care măsurau cât de mult zgomot din conversațiile cu părinții lor sau dispozitivele electronice aud pe zi.
Le-au purtat timp de 16 ore, la vârsta de 12, 18, 24, 30 și 36 de luni. Copilul mediu de trei ani din studiu a petrecut puțin mai puțin de trei ore pe un ecran în fiecare zi.
“Deci, chiar dacă credeți că copilul dumneavoastră s-ar putea juca sau citi în timp ce televizorul este pornit pe fundal, de fapt nu beneficiază pe deplin de nici una dintre aceste activități”, a mai adăugat doctorul.
“Vrem doar să evidențiem faptul că acest lucru este ceva ce se întâmplă pentru o mulțime de familii și să încurajăm conversația. Puneți telefonul jos atunci când puteți și vorbiți mai mult cu copilul dumneavoastră”, a conchis Dr. Brushe.
Interzis copiilor sub doi ani!
În unele țări, ghidurile recomandă să nu se acorde nici un timp petrecut în fața ecranelor pentru copiii sub doi ani, apoi să se limiteze la o oră pe zi până la vârsta de cinci ani.
„Expunerea copiilor mici la timpul petrecut pe ecran interferează cu oportunitățile de a vorbi și de a interacționa în mediul lor de acasă.
Rezultatele au fost cele mai profunde când copiii au împlinit vârsta de trei ani.
Doar un minut de timp pe ecran a fost asociat cu șapte cuvinte mai puține pentru adulți și cu o interacțiune dus-întors mai puțin.”, a spus Dr. Brusche.
Iată recomandările OMS privind timpul de utilizare în funcție de vârstă:
- Bebeluş (cu vârsta mai mică de un an): timpul petrecut pe ecran nu este recomandat.
- Vârsta de la unu până la doi ani: fără timp de ecran pentru
un copil de 1 an.
- Nu mai mult de o oră pentru copiii de 2 ani, preferând mai puțin timp.
- Trei până la patru ani: nu mai mult de o oră.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp