Moșteanu a cerut PNL să-l susțină la Pitești, deși era mai slab clasat față de candidații liberali! Cum a ratat opoziția să aibă primar de dreapta!

958

Societatea civilă a reacționat destul de virulent după aflarea rezultatelor alegerilor locale din Pitești și a acuzat atât PNL cât și USR-Plus din cauză că nu s-au aliat pentru a putea câștiga Primăria municipiului Pitești.

Ba mai mult, pe cel mai mare grup de facebook local, „Pitești, orașul meu”, s-au făcu reproșuri la adresa orgoliilor unor lideri care nu au realizat o alianță împotriva PSD.

PNL a scos la încălzire patru liberali pentru Pitești

Ce se află în spatele acestei nereușite? O întreagă poveste care merită cunoscută, poate va fi de folos cândva. La sfârșitul anului trecut și începutul lui 2020, liberalii au început încălzirea pentru locale, cu atât mai mult cu cât nu începuse pandemia iar alegerile erau programate pentru luna iunie.

Nici vorbă la vremea aceea ca cineva venit din afara partidului să candideze din partea liberalilor la Primăria Pitești. Au intrat într-o cursă internă patru liberali: Mihai Coteț, Tibi Irimia, Ana Stan și Alexandru Tudan. Și a urmat o serie de câteva sondaje pentru a fi măsurați și a-l dentifica pe cel mai bine plasat. Evdent că au fost măsurați și contracandidații, așa s-a ajuns la Sorin Apostoliceanu care, ieșea, constant cel mai bine plasat în sondajele realizate la cererea PNL.

PNL și USR încep negocierile. Moșteanu refuză aproape orice
A urmat o serie repetată de discuții între președintele Adrian Miuțescu și deputatul Ionuț Moșteanu, privind punerea bazei unor alianțe politice în care PNL și USR să se susțină reciproc la alegerile locale, atât la primăriile cele mai importante din județ, cât și la Consiliul Județean Argeș. Probabil lipsit de experiența diplomației politice, Ionuț Moșteanu a refuzat categoric orice negociere și a cerut un singur lucru: să fie susținut de PNL la Primăria Municipiului Pitești.

La vremea respectivă, sondajale nu îi erau deloc favorabile, fiind clasat atât în urma lui Apostoliceanu, dar și a liberalilor mai sus amintiți (excepție face Tudan). Președintele liberal, Adrian Miuțescu, a încercat și în plan local, și la nivel național, să găsească un element comun în acestă negociere, cu atât mai mult cu cât avea o miză aproape personală în a învinge PSD-ul. S-a cerut, din nou, susținerea reciprocă a candidaților celor mai bine plasați atât la primăriile de municipii și orașe, cât și la primăriile unor localități rurale importante.

Deputatul USR nu a vrut să fie măsurat într-un sondaj alături de Apostoliceanu

Negocierile s-au blocat în momentul în care, urmând calea diplomatică și democratică, lui Moșteanu i s-a propus să participe într-un sondaj alături de Sorin Apostoliceanu urmând ca acela care s-ar plasa mai bine să fie susținut deopotrivă de PNL și USR-Plus (la vremea respectivă, ideea de a-l propune pe Sorin Apostoliceanu candidat al liberalilor era cunoscută de numai câteva persoane și era doar în stadiul de analiză).

La Consilul Județean Argeș, USR aproape că nu a fost vizibil
Cu toate acestea, Ionuț Moșteanu ( probabil extrem de bine informat că nu este nici pe departe favorit în sondaje) a refuzat categoric. A cerut să candideze la primăria Pitești și a oferit, la schimb, susținere viitorului candidat liberal la Consiliul Județean. Evident că liderii liberali au știut că nu pot da vrabia din mână pe cioara de pe gard, ceea ce s-a și confirmat: PNL s-a clasat mai bine și la Pitești, și la județ. Cu toată opoziția făcută de USR candidatului liberal, acesta a obținut un număr semnificativ de voturi, mai mare decât cel al lui Moșteanu.

Iar la județ, lucrurile au stat și mai rău: în urma rezultatelor votului, USR-ul lui Ionuț Moșteanu ( că ceilalți sunt cvasinecunoscuți), a obținut doar 10% din numărul total de voturi exprimate, de trei ori mai puțin decât PNL. Cu alte cuvinte, popunerea lui Moșteanu era complet nerealistă, iar acum, după ce s-a tras linie, s-a văzut că și pretențiile au depășit cu mult realitatea. Mai mult decât atât, orgoliile deputatului Ionuț Moșteanu au creat cel mai colorat Consiliu Local de până acum din Pitești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here