prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Curtea Constituțională îl salvează pe Tudor Pendiuc de închisoare!

Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, condamnat în prima instanță la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu scapă de închisoare după ce Curtea Constituțională au declarat neconstituțională legea prin care se putea prelungi termenul de prescripție al faptei. Fostul edil al Piteștiului a fost trimis în judecată în 2014 în Dosarul „Publitrans” pentru că a făcut demersuri cu încălcarea prevederilor legale ca să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între firma municipalității, S.C. Publitrans 2000 S.A., și societățile private CNCD SA și SC Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.

Prima condamnare a venit în februarie 2020, când magistrații de la Tribunalul București au decis ca fost edil să meargă la închisoare pentru opt ani și jumătate. Acesta a făcut apel, decizia nefiind definitivă, iar acum dosarul se află pe rolul Curții de Apel București. Astfel, până la finalizarea judecătții, termenul de prescriere al faptelor s-ar împlini, motiv pentru care Tudor Pendiuc și restul acuzaților din dosar ar putea scăpa basma curată.

Curtea Constituţională a României a admis, joi, o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, excepţie ridicată de omul de afaceri Adrian Mititelu în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal, respectiv “Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs