Decizie controversată luată de Ministerul Sănătății: tratează bolnavii de Covid-19 cu două medicamente pe care OMS le respinge

Ministerul Sănătății din România a adoptat în data de 7 august un nou protocol terapeutic, pe care spitalele din întreaga țară trebuie să-l urmeze în tratarea bolnavilor de COVID-19. Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, ghidul terapeutic include medicamente anticoagulante, antibiotice, imunomodulatoare și plasma convalescentă.

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat tuturor statelor lumii să nu mai utilizeze hidroxiclorochina și antiviralul Kaletra în tratarea bolnavilor de COVID-19, România încă folosește această combinație terapeutică. Medicii infecționiști consideră eficientă hidroxiclorochina, medicament administrat bolnavilor de malarie, informează medikatv.ro.

În ceea ce privește medicamentele antivirale, Ministerul Sănătății nu a exclus de pe listă controversata schemă hidroxiclorichină – Kaletra (medicament antiviral alcătuit din două substanțe Lopinavir și Ritonavir, utilizat pentru tratarea pacienților diagnosticați cu HIV). De asemenea, pe aceeași listă au fost incluse și Remdesivir, Umifenovir și Favipiravir.

Distribuie prietenilor

Decizia Ministerului Sănătății de a folosi hidroxiclorochina și Kaletra vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor să nu mai folosească această combinație medicamentoasă pentru tratarea COVID-19.

„Un studiu clinic randomizat efectuat asupra a 199 de pacienți cu forme medii și severe a arătat că Lopinavir/Ritonavir a determinat o regresie mai rapidă a simptomelor și a redus rata de decese fără ca diferența să atingă pragul semnificației statistice, iar un altul a generat mai multe efecte adverse și nu a redus durata de excreție virală. Totuși, având în vedere datele favorabile existente, acest medicament rămâne încă o alternativă”, își motivează Ministerul Sănătății decizia de utiliza Kaletra în tratarea bolnavilor COVID-19. Totuși, medicii infecționiști din țara noastră consideră eficient tratamentul cu hidroxiclorochină.

Potrivit farmaciștilor, Kaletra este indicat în asociere cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 2 ani infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV-1). Alegerea Kaletra pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV-1 trataţi anterior cu inhibitori de protează trebuie să aibă la bază testarea individuală a rezistenţei virale şi antecedentele privind tratamentele efectuate (vezi pct. 4.4 şi 5.1). Kaletra trebuie prescris de către medici cu experienţă în tratamentul infecţiei cu HIV. Comprimatele de Kaletra trebuie înghiţite întregi şi nu trebuie mestecate, sparte sau sfărâmate.