Decizie șoc pentru o categorie de profesori! Ce nu mai au voie să facă? Interdicții și sancțiuni dure!
Decizie șoc pentru unele cadre didactice. Concret, profesorii care au fost sancționați sau au comis abateri în trecut nu vor mai putea participa la asistența, evaluarea sau organizarea examenelor naționale, precum Bacalaureatul și Evaluarea Națională, în anul școlar 2024-2025. Această reglementare este inclusă în proiectele de ordin de ministru pentru organizarea examenelor BAC și EN din 2025, aflate în consultare publică până pe 26 august, conform Ministerului Educației.
Măsura vine ca urmare a neregulilor din anul trecut, cum ar fi cazul rescrierii lucrărilor pentru absolvenții Colegiului Național „Gheorghe Șincai” și un incident similar la un liceu din Voluntari, unde nu li s-a acordat timp suplimentar, precum și scurgerile repetate de subiecte din ziua probelor în sesiunile de examene din 2024. Detalii suplimentare sunt disponibile mai jos.
Articolul 7 al proiectului de ordin de ministru pentru Evaluarea Națională 2025 stipulează:
„(8) Nu vor fi desemnate în comisiile pentru evaluarea națională persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale sau ale simulărilor, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, au comis abateri sau au fost sancționate.
(9) În unitățile de învățământ unde au fost constatate nereguli grave în organizarea și desfășurarea evaluării naționale, comisiile județene sau Comisia Municipiului București pot decide desemnarea în comisiile pentru evaluarea națională a cadrelor didactice din alte unități de învățământ.”
Proiectul de ordin pentru Bacalaureat 2025 prevede:
„(5) Nu vor fi desemnate în comisiile de bacalaureat persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naționale sau ale simulărilor, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile, au comis abateri sau au fost sancționate.”
În prezent, conform metodologiilor-cadru pentru organizarea Evaluării Naționale și Bacalaureatului, cadrele didactice care nu își îndeplinesc corespunzător atribuțiile sau încalcă regulile sunt suspendate pentru o perioadă de 1-5 ani de la participarea la următoarele sesiuni ale examenului de bacalaureat. Suspendarea este decisă de comisia de bacalaureat județeană sau Comisia Națională de Evaluare Națională și Bacalaureat, conform regulilor stabilite prin OME 4.801/2010 și OME 4.799/2010.
După neregulile de la Bacalaureat din anul trecut la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, unde zeci de elevi au fost obligați să rescrie lucrările din cauza completării greșite a foilor-tip, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Florian Lixandru, a fost nevoit să explice situația într-un raport adresat Guvernului. Una dintre măsurile propuse a fost întocmirea unei liste naționale cu persoanele implicate în disfuncționalitățile examenelor, pentru a lua măsuri disciplinare și a le exclude din organizarea examenelor timp de cel puțin trei ani școlari.
Anul acesta, neregulile au continuat: subiectele au ajuns în presă imediat după începerea probelor, iar poliția a deschis anchete. În județul Maramureș, subiectele de la limba română de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare au fost scurse de un membru al comisiei. La Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Gorj, subiectele de matematică au apărut în spațiul public înainte de finalizarea probei, iar în județul Gorj, subiectele de la proba de limba română au fost scurse, iar poliția a deschis dosar penal.
Ministerul Educației a cerut responsabilitate din partea presei și a tuturor celor implicați în organizarea examenelor, subliniind importanța respectării atribuțiilor pentru prevenirea unor astfel de incidente. Alte nereguli au inclus fraude la examene, cum ar fi copiatul răspunsurilor de la grile, cu implicarea unor cadre didactice, iar inspectoratele școlare au demarat anchete și au luat măsuri.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp