prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Denunțătorul Elenei Udrea – ani grei de închisoare! Trei munți retrocedați ilegal!

Gheorghe Deaconeasa, unul dintre denunțătorii Elenei Udrea și fost șef al Ocolului Silvic Voineasa a fost condamnat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Pitești la 12 ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că a falsificat actele pentru a putea retroceda terenurile forestiere din trei munți. Deaconeasa a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2014, alături de doi oameni de afaceri, primind condamnări cu executare de la magistrații vâlceni și argeșeni. De data aceasta, fostul șef al Ocolului Silvic a încercat ultima cale legală pentru a scăpa de închisoare: contestația în anulare, dar judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au decis să îi respingă cererile.

Retrocedări ilegale

În rechizitoriu, procurorii spun că,punctul de plecare al demersurilor inculpatului Mircea Basarabă se află în perioada 30.06.2004-15.04.2005, când inculpatul Mihai Dan  Petrulian împreună cu alte persoane l-au împuternicit pe primul menționat să îi reprezinte în procedura de reconstituire a unor terenuri ce urmau să fie revendicate în baza prevederilor legilor fondului funciar. Practic, în acest context, Mircea  Basarabă și Mihai Dan Petrulian s-au hotărât să beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obținerea unor retrocedări frauduloase, apelând la sprijinul unor funcționari din cadrul Direcției Silvice Vâlcea, mai precis la sprijinul lui Gheorghe Deaconeasa. Prin intermediul acestuia din urmă, care deținea, în acea perioadă, funcția de șef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcției Silvice Vâlcea, au fost identificate terenuri forestiere al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român (atât în mod direct cât și în calitate de acționar al unor societăți cu capital integral sau majoritar de stat). Apoi, inducând în eroare o serie de funcționari, au reușit să deposedeze statul român, în mod fraudulos, de terenuri cu vegetație forestieră pe care, în scurt timp, le-au și înstrăinat către alte persoane.

Acte falsificate

Ca și modalitate de operare, inculpații și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă.

În această modalitate, conform contractelor de presări de servicii, inculpații au obținut un folos necuvenit constând în procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele încasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, în urma vânzării terenurilor reconstituite . Prin activitățile realizate și prin folosirea de înscrisuri falsificate, toți cei trei au determinat funcționari publici din cadrul comisiilor locale și pe cei ai comisiei județene Vâlcea de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, să îndeplinească, fără vinovăție, în mod defectuos, acte referitoare la atribuțiile lor de serviciu având drept consecință deposedarea statului de o suprafață totală de 509,9 hectare de teren forestier, situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Valoarea totală a pagubei materiale cauzate Statului Român prin săvârșirea de către inculpați, a activității infracționale descrise mai sus este de 12.913.761 lei (echivalent cu 3.598.451,06 euro).

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs