prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Descoperă Argeșul: Biserica de lemn „Intrarea în Biserică”, Valea Cucii

Biserica de lemn „Intrarea în Biserică”, Valea Cucii se află în partea de Vest a județului Argeș în comuna Cuca, la 44 km de Pitești. Mai este cunoscută și sub denumirea de „biserica de la Gruiul Înalt”. Este datată la „văleatul 7314” (1805-1806), ctitorul principal fiind Ionu Săteanul, așa cum atestă pomelnicul din lemn de la proscomidiar, alături de alți mulți contribuitori. Câteva dintre intervențiile și reparațiile suferite în decursul timpului au rămas însemnate în bârne, precum „1846 martie 16”, 1906, 1936 sau 1980 (anul efectuării unor lucrări de schimbare a șiței).
Acoperișul are o arhitectură impunătoare, cu ștreșini largi pe console înconjurate de striuri. Planul bisericii este unul dreptunghiular, cu absida altarului decroșată, poligonată. La interior regăsim arcul de la bolta naosului, cu profilul „în frânghie”, precum și suita chenarelor de „zimțișori”, pe console care se termină cu „cap de cal”.
Apar, de asemenea, crucea cu brațe petalate (o reprezentare arhaică a soarelui), o împletitură de vrejuri „în opt”, laleaua (pe ancadramentul intrării), care seamănă cu cea de la Drăguțești. Pridvorul are și el diverse crestături ornamentale, precum coarnele de berbec. Stâlpii sunt elaborați, cu fusuri poligonale sau torsade, având bazele și capitelurile decorate unitar.
În altar apare de mai multe ori numele unui anume „Calciu zugrav”, iar pe icoane – „Dimitrie Zugravul”.
Posibilități de acces: din drumul european E81, sensul spre Rm. Vâlcea, stânga pe drumul județean DJ703, aprox 8km.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv. Powered by VA Labs, Hosted by VA Host.