prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Descoperă Argeșul: Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, Robaia

Lemnul a constituit, de-a lungul secolelor istorice, materialul din care s-au făcut casele și lăcașurile de cult. Multiplele etape de intervenții, reparații și modificări nu oferă posibilitatea aflării anului la care biserica a fost ridicată.
Sistemul de acoperire interioară este cel generalizat în bisericile de lemn: boltă semicilindrică retrasă prin intermediul unor bârne laterale fixate pe console la naos, boltă semicilindrică continuată prin fâșii curbe de lemn la altar, doar pronaosul particularizându-se printr-o boltă perpendiculară pe axul bisericii.
Masivitatea bârnelor prinse în cuie de lemn pentru asigurarea verticalității pereților este impresionantă.
Programul iconografic transmite ideea apropierii de vatra monahală a Robăii, prin chipurile cuvioșilor și ale schimnicilor. Pictura, în diversele ei etape de realizare, poate fi atribuită lui Nae zugravu, respectiv Niță Poșoi din Bărbălătești.
În patrimoniul bisericii de lemn, Robaia, se află agheazmatorul din piatră, două sfeșnice împărătești pe ale căror fusuri sunt sculptați heruvimi, iar, pe soclu, acvila bicefală – motiv heraldic voievodal, ușile împărătești.
Cale de acces: În partea de Nord a județului, aprope de Mănăstirea Robaia, pe drumul dintre Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel. Din DN 73C (Curtea de Argeș – Câmpulung Muscel), pe partea stângă, 550 m.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs