prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Descoperire surprinzătoare în grădinile din România! Roșia-pom – o minune cultivată pe meleagurile noastre!

Crezi că e un trucaj? Nu, nu este! O descoperire uluitoare face valuri în lumea legumicultorilor români: un hibrid italian care a ajuns să fie cultivat cu succes și în țara noastră. Roșia-pom există cu adevărat, nu e creată în laborator prin inginerie genetică, cum am fi tentați să credem, ci se cultivă chiar și în România.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. AU ÎNCEPUT DEFRIȘĂRILE PE LOTUL BOIȚA-CORNETU AL A1! IMAGINILE MOMENTULUI!

Într-un colț pitoresc al comunei Bălțătești, județul Neamț, o grădină de 1.000 de metri pătrați ascunde o minune a naturii: roșia-pom. Valentin Cucu, un legumicultor dedicat și culegător de semințe rare, a reușit să aducă în România acest hibrid spectaculos, care produce mii de tomate pe o tulpină ce ajunge până la patru metri înălțime și poate trăi până la șapte ani.

„Am văzut pentru prima dată o fotografie a acestui soi și am fost uluit. Am petrecut trei ani căutând semințele, pe care, în cele din urmă, le-am găsit în Canada. Erau identice cu cele cultivate inițial în Italia în 1937.”, mărturisește Valentin.

În grădina lui Valentin, roșia-pom și-a arătat rapid potențialul impresionant. „De pe patru fire, am recoltat anul trecut 36 de kilograme de roșii. Și asta, în ciuda faptului că trei etaje de flori au avortat în lunile fierbinți de vară.”, spune el.

Această plantă perenă, care necesită o susținere adecvată pentru ramurile sale lungi și grele, este un adevărat fenomen al productivității. Trăiește și până la 7 ani, în functie de climă, iar în coroana imensă poate produce cantități impresionante de tomate. Cu un consum ridicat de apă și fructe gustoase, dar neregulate ca formă, roșia-pom reprezintă o provocare interesantă și o oportunitate pentru legumicultorii români pasionați.

„Fructele sunt foarte gustoase și au o formă neregulată. Specialiștii spun că, dacă se asigură condițiile optime, începând cu anul 4 de la plantare, de pe o singură plantă se pot recolta și 100 kilograme. Este un soi care consumă foarte multă apă, pe timp de vară, le pun cam 10 litri de apă pe zi, la fiecare ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale, dar eu le protejez cu plasă de umbrire.”, explică legumicultorul.

Roșia-pom nu este doar o curiozitate a naturii, ci și o dovadă a dedicării și pasiunii celor care doresc să aducă inovații în grădinile lor, transformând visuri aparent imposibile în realitatate.

Sursa foto: Internet

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs