Dezastru! Ciclonul Ashley lovește puternic România! Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi și furtuni! Află județele afectate!
Este alertă! Pregătiri pentru inundații! În orașele de-a lungul Dunării, mii de saci cu nisip sunt pregătiți pentru a fi folosiți la construirea digurilor. La sfârșitul săptămânii, debitul fluviului va crește de trei ori, iar un ciclon va aduce ploi intense, având cod roșu. Premierul Marcel Ciolacu a convocat astăzi o ședință de urgență la guvern pentru a discuta măsurile de protecție împotriva inundațiilor, iar în weekend vor fi mobilizați de două ori mai mulți meteorologi decât de obicei.
Citește și: Ultima oră! Începe bătălia pentru construirea unui nou drum expres în România!
La Galați, autoritățile locale au început să se pregătească pentru viitura care ar putea să apară la sfârșitul acestei săptămâni. Peste 5.000 de saci vor fi umpluți cu nisip de către compania de furnizare a apei potabile din Galați. Aceștia vor fi depozitați și ulterior mutați în zonele critice de pe malul Dunării, acolo unde va fi necesar.
Debit dublu pe Dunăre și Cod Roșu de ploi din cauza ciclonului Ashley
După ce a provocat distrugeri la Budapesta, unde nivelul apei a atins aproape nouă metri, viitura se îndreaptă spre România. În prezent, la Galați, nivelul Dunării se află la jumătate din cota de atenție, însă hidrologii estimează o creștere de 20 de centimetri pe zi.
„La Galați și în toate porturile, nivelul apei a crescut din cauza inundațiilor masive de la Budapesta. Deținem controlul asupra debitului prin intermediul Porților de Fier și a zonei de acumulare”, a afirmat Adrian Maizel, purtătorul de cuvânt al Administrației Fluviale a Dunării de Jos.
„Materialele necesare pentru intervenții la inundații au fost verificate și pregătite. Monitorizăm continuu situația și, odată ce se va atinge cota de atenție de 560 de centimetri, vor fi implementate măsuri suplimentare”, a declarat Petrică Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.
Antreprenorii de pe Faleza Dunării din Galați observă cum nivelul apei crește constant. „Avem experiență cu inundațiile din ultimii 30 de ani, așa că suntem pregătiți. De asemenea, avem în stoc saci, lopeți și folii pentru astfel de situații”, a menționat Sorin Pavel, manager de restaurant pe faleză.
Când se întâlnesc cele două fenomene
Ciclul Ashley va aduce ploi abundente, de până la 100 de litri pe metrul pătrat, în Oltenia și Muntenia, împreună cu o creștere a debitului Dunării de peste 9.000 de metri cubi pe secundă.
„Până marți dimineața, prognoza arată intensificări. Cele mai mari cantități de precipitații vor cădea duminică și duminică spre luni, iar luni va începe să se retragă, dar incertitudinea rămâne”, a declarat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că autoritățile sunt pregătite pentru a face față provocărilor. „Monitorizăm hidrologic cursurile de apă afectate și avem informații în avans, ceea ce ne va ajuta în gestionarea situației”, a adăugat el.
În weekend, când riscul de inundații este ridicat, vor fi mobilizați de două ori mai mulți meteorologi decât în mod normal, pentru a monitoriza radarele și a oferi informații în timp real autorităților.
„Ploile vor fi însoțite de intensificări ale vântului, inclusiv vijelii, ceea ce face ca situația meteorologică să fie deosebit de importantă pentru acest weekend”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.
În Sălaj și Bistrița, râurile au început deja să se umple din cauza ploilor torențiale și a furtunilor cu grindină. Bucăți mari de gheață au acoperit grădinile locuitorilor.
Furtuna Ashley, care va ajunge în România sâmbătă, va provoca și un șoc termic, cu temperaturi prognozate de 34 de grade Celsius la București mâine, urmând ca luni să scadă la maximum 18 grade. Începând de săptămâna viitoare, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare în zonele montane.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp