prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Doctor la stat sau la privat? Cea mai grăitoare comparație a celor două sisteme de sănătate din România

Distribuția în teritoriu a medicilor din sistemul privat este mai variată, în ultimii 25 de ani numărul acestora crescând de aproape 25 de ori.  Aproape orice localitate are cel puțin un medic din sistemul privat. Cel mai adesea, aceștia sunt medici de familie.

CITEȘTE ȘI: PESTE 500 DE MUNCITORI ȘI 270 UTILAJE PE CEA MAI AȘTEPTATĂ AUTOSTRADĂ DIN ROMÂNIA! ÎN TOAMNĂ VA FI GATA!

Medicina privată și cea de stat se străduiesc să-și împartă aceeași medici. Chiar dacă pare o situație imorală, este justificată din câteva considerente de ordin practic: medicii sunt puțini, iar salariul oferit de stat nu le este suficient. Numărul medicilor din sistemul public este aproape dublu față de cel din sistemul privat, dar aceștia sunt concentrați în marile orașe. În 2000, în sistemul privat erau 21.000 de medici, față de aproximativ 40.000 la stat, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Numărul clinicilor private din România a crescut spectaculos

Avem aproximativ 350 de spitale de stat și aproape 200 de clinici private. În general, spitalele de stat sunt însă mult mai mari și au bugete importante, de la Casa de Asigurări de Sănătate. Fiind aproape dublu ca număr, medicii din sistemul public sunt mai numeroși aproape în fiecare județ. În București, de pildă, sunt circa 10.000 de medici la stat și în jur de 5.000 la privat. Există însă și județe unde, cu tot cu medicii de familie, sistemul privat are mai mulți medici decât cel public. Argeșul și Ilfovul sunt în această situație, cu precizarea că Ilfovul este deservit de marile spitale publice din București.

În situații asemănătoare, cu un număr de medicii din sistemul privat ajuns aproape la nivelul celor din spitalele publice sunt și Teleormanul, Tulcea și Vâlcea.

„Realitatea e că e mult mai elegant la privat să faci activitate medicală decât la stat”

Medicul Ștefan Busnatu spune că o separare clară între stat și privat va duce în cele din urmă la migrarea medicilor către mediul privat, situație în care pacienții vor avea și mai greu acces la servicii accesibile.

„Dacă se va ajunge la o separare clară între public și privat, veți vedea cum sistemul va deveni complet privat. Care va mai fi accesibilitatea populației atunci? Asta ne dorim? Pentru că…. realitatea e că e mult mai elegant la privat să faci activitate medicală decât la stat. Și dacă vor începe să fie prestate servicii decontate de sistemul public de asigurări și pentru cei neasigurați atunci totul va deveni și mai greu în spitalele publice”, a scris medicul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs