Inspectorii OPC Argeș care cereau șpagă bormașini și reduceri la geci de piele au fost condamnați la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare de magistrații Tribunalui Argeș! Judecătorii argeșeni au dat prima sentință în dosarul în care Dumitru Boboc și Paul Zamfir sunt acuzați că au primit sume modice, diverse unelte și reduceri la geci de piele pentru a nu amenda unele societăți pe care le-au controlat și au găsit nereguli grave. Cei doi se află în arest la domiciliu pentru următoarea lună, potrivit unei decizii luate în urmă cu câteva zile de judecătorii argeșeni.
CITEȘTE ȘI: ACCIDENT GRAV! MICROBUZ PLIN CU COPII-IMPACT FRONTAL CU O BASCULANTĂ!
Catering cu mâncare expirată – iertat pentru o sumă modică
Cei doi se aflau în vizorul judiciariștilor de mai multă vreme, fiind suspectați că luau mită pentru a nu da amenzi. Mai exact, procurorii DNA îi acuză pe cei doi comisari OPC Argeș ar fi cerut și au primit bani pentru a nu aplica amenzi în urma controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2021.
„În perioada februarie – aprilie 2021, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la mai mulți agenți economici sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de 2.350 lei pentru a nu aplica amenzi contravenționale ori pentru a favoriza agenții economici la efectuarea de controale, prin atestarea unor aspecte necorespunzătoare realității, respectiv faptul că nu au fost constatate nereguli la societățile verificate.
Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați, ce presta servicii de alimentație publică (n.r. firmă de catering), își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, lipsea autorizația de funcționare emisă de către D.S.P. Argeș, etc” se arată în comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție.
Percheziții la OPC Argeș și la locuințele celor doi
Două echipe de judiciariști din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Pitești au descins în dimineața zilei de 26 mai 2021 la sediul Oficiului pentru Protecția Consumatorilor Argeș având în vizor doi angajați ai instituției, comisarii Dumitru Boboc și Paul Zamfir. Fiecare dintre cele două echipe a luat în primire câte unul dinntre birourile celor doi angajați ai OPC unde au stat mai bine de cinci ore, luând la puricat din sertare și fișete.
În momentul perchezițiilor, unul dintre cei doi comisari, respectiv Paul Zamfir se afla în concediu, a fost luat de judiciariști de acasă și împreună cu colegul său au fost reținuți pentru 24 de ore. Ulterior, pe 27 mai 2021, magistrații de la Tribunalul Argeș au decis ca cei doi să fie arestați preventiv pentru 30 de zile, iar după o perioadă de detenție, cei doi au rămas în arest la domiciliu.
Iată decizia magistraților de la Tribunalul Argeș:
„În baza art. 7 alin.1 lit.c) din Lg. nr.78/2000 modif. rap. la art. 289 alin.1 Cod pen. cu aplic. art.35 alin.1 Cod pen. , cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod pr. pen, condamnă pe inculpatul Boboc Dumitru Constantin la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi 4 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 alin. 1 lit. a, b, g Cod pen,: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, ca pedeapsă complementară, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată ( 9 acte materiale). În baza art. 65 alin. 1 Cod pen., interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art.66 alin. 1 lit. a, b, g Cod pen.: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ; g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În baza art. 321 alin.1 Cod pen. cu aplicarea art.35 alin.1 Cod pen., cu aplicarea art. 396 alin 10 Cod pr. pen, condamnă pe inculpatul Boboc Dumitru Constantin la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată ( 2 acte materiale). În baza art.38 alin. 1 Cod pen. şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod pen., contopeşte pedepsele la care a fost condamnat inculpatul Boboc Dumitru Constantin şi aplică acestuia pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 8 luni închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu, de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv de 3 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute în total pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare. În baza art. 45 alin.1 Cod pen., interzice inculpatului Boboc Dumitru Constantin, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o perioadă de 4 ani, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g Cod.pen.: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ; g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, de la rămânerea definitivă a acestei sentinţe, cf art. 68 alin. 1 lit. b Cod pen. În baza art. 45 alin.5 Cod pen., interzice inculpatului Boboc Dumitru Constantin, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b,g Cod pen.: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
În baza art. 404 alin. 4 lit. a Cod pr pen, rap la art 72.Cod pen., deduce din durata pedepsei principale perioada retinerii , a arestarii preventive, şi a arestului la domiciliu, de la 26.05.2021, la 10.10.2021. În baza art. 91 Cod. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arges, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Piteşti, jud. Argeş sau in cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din mun. Piteşti, jud Argeş, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare .
În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. 2. În baza art. 7 alin.1 lit.c) din Lg. nr.78/2000 modif. rap. la art. 289 alin.1 Cod pen. cu aplic. art.35 alin.1 Cod pen., cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod pr. pen, condamnă pe inculpatul Zamfir Paul Constantin la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi 4 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 alin. 1 lit. a, b,g Cod pen.: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, ca pedeapsă complementară (de la rămânerea definitivă a acestei sentinţe, cf art. 68 alin. 1 lit. b Cod pen.), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată ( 3 acte materiale). În baza art. 65 alin. 1 Cod pen., interzice inculpatului Zamfir Paul Constantin, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art.66 alin. 1 lit. a, b, g Cod pen.: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, g) dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale).
În baza art. 404 alin. 4 lit. a Cod pr pen, rap la art 72.Cod pen., deduce din durata pedepsei principale perioada retinerii, a arestarii preventive, şi a arestului la domiciliu, de la 26.05.2021, la 10.10.2021. În baza art. 91 Cod. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arges, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Piteşti, jud. Argeş sau in cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din mun. Piteşti, jud. Argeş, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare”
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp