prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Dosarul Cheresteaua ar putea fi rejudecat! Condamnații speră eliberarea!

Dosarul Cheresteaua ar putea fi redeschis dacă cererea de strămutare a procesului de la Curtea de Apel Pitești la ICCJ formulată în 12 octombrie 2022 va fi admisă joi, 19 ianuarie 2023, de către magistrații forului de instanță superior. Toți cei condamnați la pedepse grele și cu mulți ani de închisoare ar putea fi puși în libertate până la emiterea unei noi soluții în acest dosar. Avocații din dosarul Cheresteaua au cerut de mai multe ori strămutarea procesului pe motiv că acuzații din dosar, clienții lor, au dreptul la un proces echitabil considerând că instanțele din alte județe ar putea fi real imparțiale.

Fiii lui Brânză, Daniel și Liviu Andrei – condamnați la închisoare cu executare deși, inițial, primiseră suspendare

Apărătorii inculpaților din dosarul Cheresteaua susțin că există motive numeroase și juste pentru ca cererea de strămutare, implicit rejudecare, să fie admisă. Reamintim că, la începutul acestui an, pe 4 ianuarie, sentința în dosarul Cheresteaua a venit cu pedepse dure, ani grei de închisoare, atât pentru principalul inculpat, Andrei Ion, zis Brânză, cât și pentru fiii acestuia, Daniel și Liviu Andrei, cât și a altora din dosar.

Potrivit avocaților, fără nici o probă admisă în apel, instanța a dispus condamnarea lui Andrei Ion de la cinci ani, cât s-a dispus la fond, la o pedeapsă de 10 ani cu executare (maximul prevazut de lege fiind 11 ani).

CITEȘTE ȘI: DOLIU IMENS LA UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI! DECAN – MOARTE FULGERĂTOARE!

Într-un mod cu totul neașteptat, dar șocant în același timp, pentru cei doi fii, Daniel și Liviu Andrei, pedeaspa de patru ani cu suspendare a fost transformată în executare, și mai mult, instanța, contrar practicii în materia prescripției răspunderii penale a ICCJ și a altor instanțe din țară, ca să evite aplicarea prescripției a aplicat vechiul Cod Penal – aceasta este punctul de vedere exprimat de avocații inculpaților. În fapt, cei doi au fost condamnați pentru complicitate la o faptă omisivă, inexistentă.

Procurorul de caz și instanța au menționat că faptele fraților Andrei sunt prescrise. Cei doi sunt acum în închisoare

Unele dintre deciziile cele mai neplăcute i-au vizat pe frații Daniel și Liviu Andrei care, potrivit avocaților, au fost absolut neașteptate și se referă la faptul că procurorul acuzării a susținut în noiembrie 2022, în instanță, că celor doi li se aplică prescripția (pentru frații Andrei faptele se prescriau de drept în anul 2020).

Procurorul Daniel Constantin, reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, a pus concluzii de aplicare a prescripției pentru cei doi- FILA 5 ÎNCHEIERE DIN DATA DE 24.11.2022. De asemenea, și instanța de judecată, anterior rămânerii în pronunțare, la momentul în care cei doi copii ai lui Andrei Ion au dorit să facă declarații, a menționat foarte clar că, în situația lor, faptele sunt prescrise și nu s-ar mai impune să dea declarații în cauză. Procurorul a cerut încetarea procesului penal împotriva celor doi frați, dar păstrarea măsurilor asiguratorii și plata prejudiciilor pentru care au fost acuzați.

„În ceea ce priveşte pe inculpaţii Andrei Ionuţ – Daniel, Andrei Liviu – Gheorghiţă, Lixandru Nicolae, Dobrinoiu Elena, Matei Maria – Cătălina şi Păduraru Petre, judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăiere fără drept şi furt de arbori, având în vedere limitele de pedeapsă aferente încadrărilor juridice reţinute, se impune a se constata că s-a împlinit termenul general de prescripţie al răspunderii penale, în lipsa unor cauze legale de întrerupere a acesteia, conform celor două decizii CCR, astfel că se impune admiterea apelurilor formulate de parchet şi inculpaţi, încetarea procesului penal faţă de aceştia, inclusiv cu privire la inculpaţii faţă de care instanţa de fond a dispus în mod greşit achitarea, însă cu menţinerea laturii civile, a măsurilor asiguratorii şi a măsurilor de siguranţă a confiscării speciale şi a restabilirii situaţiei anterioare, în ceea ce priveşte fiecare inculpat, astfel cum a reţinut în mod corect instanţa de fond, solicitând a se completa de către instanţa de apel cu privire la inculpaţii şi infracţiunile pentru care s-a dispus achitarea” se arată în concluziile depuse de procurorul de caz la care fac regerire apărătorii familiei Andrei.

Interceptările SRI menținute de judecători, apărarea respinsă fără nicio motivare. Avocații cer imperios rejudecarea cauzei

Avocații din dosarul Cheresteaua susțin că toate motivele de imparțialitate se regăsesc pe larg precizate în cererea de strămutare. Apărătorii concluzionează că, prin aplicarea pedepselor privative de libertate pentru fiii lui Brânză, pe lângă alți inculpați în acest dosar, a fost distrusă o întreagă familie – tatăl și cei doi băieți.

Mai mult, susțin apărătorii din Cheresteaua, instanța a menținut interceptările SRI în dosar, cu toate că, potrivit noilor reglementări legislative aceastea trebuiau înlăturate. Potrivit avocaților, instanța a menținut doar probele administrate de către procuror și a respins absolut toate probele apărării fără nici o motivare (a se vedea încheierea de respingere a probelor care este NEMOTIVATĂ). Evident, susțin avocații, o prioritate a fost evitarea aplicării prescripției, dar și judecarea cauzei de către instanța de apel fără să se aștepte soluționarea strămutării. Ca o concluzie, atât avocații cât și inculpații condamnați sau achitați în dosarul Cheresteaua își pun speranțele în ziua de mâine și în posibilitatea de a avea parte de o judecată real imparțială.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs