ULTIMĂ
ORĂ

DSVSA Argeș – întâlnire fulger cu reprezentanții din HORECA! Ce subiecte au fost abordate?

DSVSA Argeș – întâlnire fulger cu reprezentanții din HORECA! Ce subiecte au fost abordate?
Reducerea risipei alimentare este un deziderat care se află pe agenda instituției noastre de câțiva ani și pentru care am făcut numeroase demersuri în acest sens, demersuri începute în anul 2023, când am organizat la sediul DSVSA Argeș o întâlnire cu reprezentanții marilor retaileri pentru a discuta despre această problemă majoră și a încerca să căutăm și să găsim împreună soluții bazate pe principiile unei economii circulare.

CITEȘTE ȘI: OFICIAL! Schimbări radicale la Evaluarea Națională începând din acest an! Ministrul Educației-anunț de ultim moment!

Și cum comunicarea este esențială pentru DSVSA Argeș, atât în relația cu consumatorii, cât și în cea cu agenții economici, în data de 30 septembrie am organizat în sala mare a Consiliului Județean Argeș o dezbatere interactivă cu peste 100 de retaileri și agenți economici legat de problema risipei alimentare, dar și pentru a analiza Ghidul de bune practici privind siguranța alimentelor. A răspuns invitatiei conf. Univ. dr. Cristian Popescu de la Centrul Universitar Pitești alături de care avem un parteneriat privind risipa alimentelor.
Iar dezbaterea a fost cu atât mai utilă cu cât în septembrie 2025, Parlamentul European a aprobat noi obiective obligatorii de reducere a risipei alimentare pentru țările UE până în 2030. Este o lege prin care țările UE vor fi obligate să reducă risipa alimentară și deșeurile textile generate de fast fashion. Statele membre trebuie să atingă până în 2030 ținte stricte: cu 10% mai puține pierderi la producția de alimente și cu 30% mai puțină risipă la nivel de gospodării, restaurante și retail.
În fiecare an, aproximativ 60 de milioane de tone de alimente sunt irosite în Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă aproximativ 129 kg pe cap de locuitor.
În 2022, țările UE care au generat cea mai mare cantitate de deșeuri alimentare pe cap de locuitor au fost Cipru, Danemarca și Grecia, urmate de Portugalia și România (181 kg pe cap de locuitor).
În plus, anul trecut a fost adoptată Hotărârea de Guvern 955/2024 privind diminuarea risipei alimentare, ce va contribui mult la reducerea acestei risipe acute, asta în condițiile în care România aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone alimente. Actul legislativ stabilește printre altele și posibilitățile de a dirija produsele alimentare aflate aproape de expirarea datei de valabilitate către spitale, cămine de bătrâni, cantine sociale, etc., ce ar dori să preia printr-un protocol aceste alimente. Iar DSVSA Argeș a început deja demersurile pentru ca și mierea să fie introdusă pe lista produselor alimentare fără termen de valabilitate, așa cum e normal.
În Argeș, se neutralizează în fiecare lună aproximativ 50 de tone de alimente.
Tot în ceea ce privește inițiativele privind reducerea risipei alimentare, trebuie subliniat faptul că instituția noastră este partener, alături de ANSVSA, în proiectul european WASTEWISE, proiect finanțat de către Comisia Europeană și demarat de către Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București prin Centrul Universitar Pitești. Iar la finalul acestui proiect se vor face, așa cum a declarat profesorul Cristian Popescu, recomandări de politici europene privind reducerea risipei alimentare.
În cadrul dezbaterii organizate de către DSVSA Argeș, agenții economici prezenți au vorbit și despre posibilitățile de reducere a risipei alimentare.
”Pentru mine a fost șocant să aflu că există un procent atât de mare de risipă alimentară în gospodării. Cred că trebuie făcută o educație de la cea mai fragedă vârstă în ceea ce privește această risipă a alimentelor. Risipa de produse alimentare m-a preocupat constant, eu fiind și vicepreședinte la Federația Patronatelor din Turism. Și am luat deja mai multe inițiative chiar la nivel național. Spre exemplu, acolo unde sunt produse de catering sau unde sunt produse pe un bufet la o masă unde produsele rămân neconsumate, le introducem imediat în circuit cu niște rețete speciale și consumate, produsele trebuind a fi consumate cel mult a doua zi. Ne preocupă și pe noi stabilirea unei legislații care să ne permită să nu aruncăm produsele când ele sunt încă viabile, sunt încă corespunzătoare din punct de vedere calitativ”, a spus omul de afaceri Dumitru Grecu, unul dintre cei mai implicați oameni din HORECA și din turism în Argeș.
”Siguranța alimentelor este preocuparea noastră de bază. Avem mai multe proiecte privind reducerea risipei alimentare, iar ANSVSA este foarte deschisă la propunerile noastre. Risipa alimentară este responsabilă de 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel european și 8% la nivel global. Costurile asociate risipe alimentare sunt estimate la aproximativ 132 miliarde de euro în piața europeană. Și este foarte important ca împreună să găsim soluții pentru reducerea risipei alimentare. DSVSA Argeș va transmite agenților economici din HORECA un Ghid de bune practici privind reducere risipei alimentare”, a declarat dr. Dumitru Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.
Instituția noastră este o susținătoare constantă cu fapta a producătorilor locali și a promovării produselor tradiționale.

DSVSA Argeș – întâlnire fulger cu reprezentanții din HORECA! Ce subiecte au fost abordate?

”Ne dorim ca și la hotelurile și restaurantele din Argeș să existe produse tradiționale, mai ales din zona noastră. Sunt la ora actuală 19 puncte gastronomice în Argeș, primul fiind deschis în anul 2021. Iar acestea contribuie la dezvoltarea turismului rural în județ”, a mai adăugat dr. Dumitru Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.