Dumitru Tudosoiu: „Ar fi un dezastru ca inspectoratele școlare să dispară!”

DISTRIBUIȚI
tudosoiu, isj_arges, educatie, minister, inspectoarte_scolare

Dumitru Tudosoiu, inspectorul școlar general al ISJ Argeș a criticat proiectul de lege aprobat tacit de către Camera Deputaților prin care inspectoratele școlare vor trece în subordinea autorităților locale sau a Ministerului Educației. Conform șefului ISJ această lege nu va fi adoptată de către senatori.

„Inspectoratele școlare județene nu vor trece în subordinea autorităților locale. Acest proiect a fost aprobat tacit deoarece au trecut mai mult de 30 de zile de când inițiatorii proiectului l-au dezbătut în plen. Chiar dacă era pe ordinea de zi, deputații au uitat de el și în acest fel a fost aprobat tacit.” a spus șeful ISJ Argeș. În cazul în care proiectul va fi aprobat de către senatori, Tudosoiu a spus că acest demers ar îngreuna foarte mult activitatea departamentelor create. „Ar fi un dezastru dacă Inspectoratele Școlare ar trece în subordinea autorităților locale. În momentul de față inspectorii școlari de abia fac față sarcinilor, cum ar putea să facă față doi – trei oameni?” a mai spus Dumitru Tudosoiu.

Proiect de lege aprobat tacit

Camera Deputaților a adoptat tacit în urmă cu câteva zile un proiect de lege prin care atribuțiile inspectoratelor ar urma să fie preluate de către minister și autoritățile publice locale. Camera Deputaților este prima sesizată, iar Senatul este for decizional. Proiectul de act normativ stipulează că atribuțiile inspectoratelor școlare vor fi preluate de către minister, respectiv Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), prin înființarea unui departament pentru inspecție școlară, și de către autoritățile administrației publice locale, prin înființarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al Consiliului Județean. Proiectul îi are ca inițiatori pe deputaţii Mihai Sturzu (PSD) și Liliana Ciobanu, Cornel-George Comșa, Mihai Deaconu, Cătălin-Daniel Fenechiu, Răzvan Rotaru (independenţi).