prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

E oficial! Vom avea o iarnă grea cu zăpadă cum nu a mai fost de ani de zile! Când încep ninsorile?

E oficial! Vom avea o iarnă grea cu zăpadă cum nu a mai fost de ani de zile! Când încep ninsorile?

Deși prognozele pentru iarna aceasta sunt contradictorii, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie și Severe Weather Europe anticipează că România va avea parte de ninsori masive, așa cum nu s-au mai văzut de ani buni.

CITEȘTE ȘI: Peste 1000 locuri de muncă disponibile pe șantierul autostrăzii! Ce salarii sunt oferite?

În pofida temperaturilor plăcute din toamnă, care au depășit 25 de grade Celsius, vremea se va schimba brusc în apropiere de 1 decembrie, când temperaturile vor coborî până la limita înghețului. În plus, până la sfârșitul lunii decembrie se preconizează că va ninge abundent.

Nămeți și ger în România După o vară cu recorduri de temperatură de 40 de grade și o toamnă neobișnuit de caldă, meteorologii estimează că iarna aceasta va aduce ninsori semnificative, asemănătoare celor de altădată. Schimbările drastice de vreme vor începe din decembrie, când temperaturile vor scădea brusc, iar primele ninsori sunt așteptate chiar după jumătatea lunii.

Astfel, prima zăpadă consistentă care va bucura copiii ar putea apărea în jurul datei de 15 decembrie 2024, iar de Crăciun sunt prognozate noi ninsori. În București, zăpada de sărbători va aduce un peisaj de iarnă autentic, iar la munte, ninsoarea va fi abundentă încă din ultimele zile din noiembrie. Temperaturile nocturne vor coborî până la -10 grade în regiunile mai înalte, iar în sudul țării, maximele diurne vor ajunge la -2 grade Celsius, potrivit specialiștilor ANM.

Ce provoacă ninsorile și frigul din următoarea perioadă În ultimii ani, România a avut parte de temperaturi pozitive în preajma sărbătorilor de iarnă, alterând farmecul sezonului. Finalul anului 2024 aduce, însă, ninsori și ger ca odinioară, explică meteorologii.

Aceștia consideră că aceste fenomene sunt generate de slăbirea vortexului polar, care direcționează curenți de aer rece și precipitații de la Polul Nord către Europa, Canada și America de Nord. În acest context, frigul nu va mai rămâne concentrat în zonele nordice, ci va afecta și regiunile noastre, așa cum s-a întâmplat și în alți ani.

„Un vortex polar puternic menține aerul rece în regiunile arctice, dar un vortex polar slăbit permite pătrunderea aerului rece în zonele temperate, precum Statele Unite și Europa. În anii în care zăpada a fost mai prezentă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, conducând la ierni mai reci în regiunile temperate,” explică cercetătorii.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs