prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Fabrică de permise false! Cine erau beneficiarii și cât plăteau pentru unul?

Sute de permise false au fost fabricate de o rețea bine pusă la punct care le vindea ulterior pentru sume cuprinse între 1.000 și 2000 de euro. Din 2018 și până acum, foarte multe persoane fără studii, cu șanse minime de a putea obține vreodată un permis auto în urma unui examen oficial, au fost atrase în cursa falsificatorilor. Aceștia s-au bucurat că pot fenta legea fiind, în același timp, convinși că permisele, eliberate „oficial” în Cehia nu vor putea fi detectate ca false pe teritoriul României.

Între 1.000 și 2.000 euro permisul

O rețea de falsificatori de permise a vândut, timp de trei ani, între 2018 și 2021, permise false persoanelor fără studii. Modul de operare era relativ simplu: membrii grupării căutau persoane fără școală, dornice de a conduce cu un document valabil, iar în cadrul discuțiilor victimele primeau asigurări că documentele erau reale și la un control de rutină al agenților Poliției Rutiere nu vor avea probleme legale. După ce băteau palma, membrii grupării falsificau documentele într-o locuință din Maramureș, iar ulterior se întâlneau cu victimele, unde vindeau permisele cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro.

Permisele false depistate în trafic. Mușteriii păcăliți i-au turnat la Poliție

Ancheta judiciariștilor argeșeni a început după ce mai multe persoane au fost prinse și trimise în judecată din cauză că au condus cu permise false eliberate de autoritățile cehe. Oamenii legii au intrat pe fir și au găsit rețeaua de falsificatori, repectiv un bărbat de 42 de ani din Berevoești, un altul de 43 de ani și o femeie de 40 de ani din Maramureș. Astfel, ier, la primele ore ale dimineții, judiciariștii împreună cu mascații au descins la locuințele celor trei din Argeș și Maramureș, de unde au luat ca probe sume impresionante de bani (lei și euro), iar la falsificatorul argeșean au găsit și 35 de cartușe de țigări de contrabandă.

Aceștia au fost duși la audieri, iar după administrarea probatoriului au fost reținuți pentru 24 de ore. Astăzi vor fi prezentați în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În ziua de 29 iulie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, respectiv complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Din cercerări s-a stabilit că din cursul anului 2018 până în prezent, mai multe persoane din județul Maramureș, cu complicitatea unor persoane din comuna Berevoești, județul Argeș, ar fi contrafăcut, respectiv intermediat obținerea de permise de conducere falsificate, aparent emise de autoritățile din Cehia. Cei în cauză ar fi ales potențialii cumpărători din rândul persoanelor neșcolarizate, cărora le-ar fi învederat că permisele de conducere ar fi autentice și că nu vor întâmpina probleme din partea autorităților, în situația în care vor fi verificate.

„Pentru administrarea probatoriului, în ziua de 29 iulie, au fost puse în executare cinci mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite, dintre care două pe raza județului Maramureș și trei pe raza județului Argeș. După administrarea probatoriului, în cursul serii, a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, față de un bărbat de 42 de ani, din Berevoești, județul Argeș, respectiv un bărbat de 43 de ani și o femeie de 40 de ani, ambii din localitatea Giulești, județul Maramureș, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive” precizează IPJ Argeș.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs