Festivalul Călușului va răsuna pe văile comunei Stolnici

Mare sărbătoare, mare, la Stolnici, pe 29 mai! Autoritățile locale au pregătit un spectacol aparte de ziua comunei, de care se vor bucura oamenii locului dar și invitați din toate zonele țării. De departe, Festivalul Călușului, ajuns la cea de-a 26-a ediție, este principalul reper stabilit în programul manifestărilor. ”Călușul este un joc cu adânci rădăcini în istoria neamului românesc, care păstrează încă tradiția din tată-n fiu. Ne vom bucura de prezența mai multor ansambluri de calușari din Argeș și Olt, precum și de o seamă de invitați care fac cinste folclorului românesc.”, precizează Sevastian Roșu Pupăză, primarul comunei Stolnici. Pe scenă, alături de formațiile de călușari din Stolnici, Hârsești, Lunca Corbului, Bascov, Colonești (Olt) și Sîrbii Măgura (Olt), vor urca ansamblul folcloric Dorul și orchestra Doina Argeșului. Totodată, pe lista invitațiilor speciali sunt nominalizați să asigure voia bună printre localnici Tudorița Gorjanu, Ioana State și formația de muzică populară ”Tradițional” din Colibași.  ”Manifestările se vor încheia la miezul nopții, cu un minunat foc de artificii. Îi așteptăm pe toți locuitorii comunei, dar și pe cei din localitățile învecinate să se bucure alături de noi”, conchide Sevastian Pupăză Roșu.

 

 

Comuna Stolnici a luat ființă în 1968

Comuna Stolnici din judeţul Argeş, cu structura actuală a luat fiinţă în anul 1968, în urma reorganizării administrative. Până la această dată, comuna Stolnici era formată din satele Stolnici, Izbăşeşti şi Vlăşcuţa, iar prin H.C.M. numărul 1127 din 1968 i s-a conferit calitatea de reşedinţă a comunei nou formate în componenţa căreia au intrat şi satele fostei comune Fîlfani, şi anume: Fîlfani, Cotmeana şi Cochineşti. Prima atestare documentară pentru satul Stolnici datează din anul 1557, din data de 20 noiembrie, când Pătraşcu Voevod întăreşte prin danie pe Ion Clucer din Stolnici cu o moşie în Izvorani, după care au urmat şi alte danii întărite de Mihnea Voevod. Din aceeaşi perioade atestat şi satul Cochineşti din anul 1563, din data de 2 aprilie, când Petru Voevod întăreşte ocina în Cochineştii de Sus lui Voncilă şi fiului acestuia, Oancea. Satele respective reprezintă vechile nuclee ale aşezării rurale Stolnici şi extinderea lor s-a făcut în lungul văii Cotmeana mai târziu. Astfel, pe harta rusă din anul 1835 sunt semnalate satele Izbăşeşti, Stolnici, Vlăşcuţa, pe stânga Cotmenei şi Cochineşti şi Căcărezeni (azi Cotmeana) pe dreapta râului.

 

Primii locuitori ai satelor ce aparţin comunei Stolnici au fost ţărani români aşezaţi ca şi clăcaşi pe moşia boierilor Bălăceni sau moşneni în satele celelalte, ocupaţia lor principală fiind cultivarea şi creşterea animalelor.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.