prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Filieră de permise false demascată! Cu cât vindeau carnetele contrafăcute?

Sute de permise false au fost fabricate de o rețea bine pusă la punct care le vindea ulterior pentru sume cuprinse între 1.000 și 2000 de euro. Din 2018 și până acum, foarte multe persoane fără studii, cu șanse minime de a putea obține vreodată un permis auto în urma unui examen oficial, au fost atrase în cursa falsificatorilor. Aceștia s-au bucurat că pot fenta legea fiind, în același timp, convinși că permisele, eliberate „oficial” în Cehia nu vor putea fi detectate ca false pe teritoriul României.

Între 1.000 și 2.000 euro permisul

O rețea de falsificatori de permise a vândut, timp de trei ani, între 2018 și 2021, permise false persoanelor fără studii. Modul de operare era relativ simplu: membrii grupării căutau persoane fără școală, dornice de a conduce cu un document valabil, iar în cadrul discuțiilor victimele primeau asigurări că documentele erau reale și la un control de rutină al agenților Poliției Rutiere nu vor avea probleme legale. După ce băteau palma, membrii grupării falsificau documentele într-o locuință din Maramureș, iar ulterior se întâlneau cu victimele, unde vindeau permisele cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro.

Permisele false depistate în trafic. Mușteriii păcăliți i-au turnat la Poliție

Ancheta judiciariștilor argeșeni a început după ce mai multe persoane au fost prinse și trimise în judecată din cauză că au condus cu permise false eliberate de autoritățile cehe. Oamenii legii au intrat pe fir și au găsit rețeaua de falsificatori, repectiv un bărbat de 42 de ani din Berevoești, un altul de 43 de ani și o femeie de 40 de ani din Maramureș. Astfel, ier, la primele ore ale dimineții, judiciariștii împreună cu mascații au descins la locuințele celor trei din Argeș și Maramureș, de unde au luat ca probe sume impresionante de bani (lei și euro), iar la falsificatorul argeșean au găsit și 35 de cartușe de țigări de contrabandă.

Aceștia au fost duși la audieri, iar după administrarea probatoriului au fost reținuți, inițial, pentru 24 de ore, iar ulterior magistrații au decis să îi plaseze în arest la domiciliu. Între timp, oamenii legii au finalizat cercetările și au transmis dosarul către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată.

„Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale Argeș au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, respectiv complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Din cercerări s-a stabilit că, din cursul anului 2018 și până în prezent, mai multe persoane din județul Maramureș, cu complicitatea unor persoane din comuna Berevoești, județul Argeș, ar fi contrafăcut, respectiv intermediat obținerea de permise de conducere falsificate, aparent emise de autoritățile din Cehia.

Reamintim că, în ziua de 29 iulie, au fost puse în executare cinci mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite, dintre care două pe raza județului Maramureș și trei pe raza județului Argeș, iar după administrarea probatoriului, a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, față de un bărbat de 42 de ani, din Berevoești, județul Argeș, respectiv un bărbat de 43 de ani și o femeie de 40 de ani, ambii din localitatea Giulești, județul Maramureș. Ulterior, aceștia au fost prezentați instanței, care a dispus măsura preventivă a  arestului la domiciliu. Dosarul cauzei va fi înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de trimitere în judecată” potrivit IPJ Argeș.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs