Fosta contabilă a Spitalului Județean, obligată să plătească un prejudiciu de 1 milion de euro. Află decizia instanței!

1573

Amalia Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean de Urgență Pitești a fost obligată de instant să plătească un prejudiciu de aproape un million de euro. Aceasta a fost acționată în instant de conducerea spitalului în urmă cu trei ani și judecată într-un dosar de depalidare, fiind acuzată că a furat din contabilitatea spitalului suma de patru milioane de lei. Pe data de 7 octombrie, după doi ani de procese, Tribunalul Argeș i-a dat câștig de cauză spitalului, obligând-o pe Amalia Dumitrașcu, printr-o decizie executorie, să plătească prejudiciul și penalități care se ridică la suma  de aproape un million de euro.

„Admite acţiunea completată şi precizată. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 3.988.687,72 lei reprezentând prejudiciul adus acestuia, la care se adaugă dobânda legală remuneratorie calculată până la data de 30.06.2019, în sumă de 324235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului calculat până la data de 30.06.2019, în sumă de 370687,80 lei. Obligă pârâta să plătească reclamantului dobânda legală penalizatoare şi indicele de inflaţie, începând cu data de 30.06.2019 şi până la data efectuării plăţii efective a prejudiciului. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 8190 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu expert. Executorie provizoriu de drept. Cu apel în 10 zile de la comunicare, cererea de apel depunându-se la Tribunalul Argeş. Pronunţată azi 07.10.2020, la Tribunalul Argeş – Secţia pentru conflicte de muncă şi asigurări sociale”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.

Reamintim faptul că în urmă cu aproximativ trei ani, Amalia Dumitrașcu a fost acuzată de conducerea Spitalului Județean Argeș ( acuzație susținută și de un raport al Curții de Conturi) că a efectuat plăți nelegale în valoare de 3.988.688 lei, reprezentând sume achitate în contul unei societăți comerciale fără existenţa angajamentelor legale și fără contraprestație.

Economista plătea de două ori facturile către furnizorii spitalului

Contabila a transferat, timp de mai bine de 4 ani, bani din bugetul Spitalului Județean Argeș în conturile unei firme de textile din Ștefănești, fără ca nimeni din conducerea spitalului să observe. Economista plătea practic de două ori facturile către furnizorii spitalului, a doua oară trecând pe ordinele de plată numele unui furnizor real deja plătit, însă contul unei firme – SC Rivertex Project SRL.

Schema de fraudă a contabilei este descrisă și în raportul de audit: „Atât persoanele care au aprobat ordonanţierile de plată, cât şi persoanele care au acordat viza controlului financiar preventiv au confirmat în mod nelegal corectitudinea sumelor de plată, în condiţiile în care nu au existat livrări de bunuri şi nu au fost executate lucrări sau servicii de către Rivertex Project. Documentele de plată au fost întocmite prin eludarea cadrului legal aplicabil, neexistând concordanţa obligatorie între rubricile privind datele de identificare ale beneficiarului plăţii. Toate ordinele de plată au fost semnate de către persoanele desemnate de către conducerea Spitalului Judeţean Argeş, fără ca aceştia din urmă să asigure condiţiile necesare legalităţii plăţilor efectuate, respectiv fără a verifica existenţa documentelor care să justifice plăţile, existenţa obligaţiilor entităţii faţă de beneficiarul menţionat în ordinele de plată, concordanţa între denumire CUI şi cod IBAN în vederea asigurării că beneficiarul sumelor este cel îndreptăţit”, a concluzionat Curtea de Conturi, în urma anchetei deschise la momentul respective.

Totuși, Amalia Dumitrașcu, fosta contabilă, mai avea la activ o fraudă de proporții, la BCR Pitești, în perioada 2002 și 2005. În acel dosar, contabila și colega împreună cu care a comis frauda au scăpat de închisoare întrucât faptele s-au prescris. Totuși, ea a fost obligată la plata unor despăgubiri către bancă în valoare de peste 1,6 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here