Fuziunea dintre Universitatea din Pitești și Universitatea Politehnica din București negociată în ultima jumătate de an, intră pe ultima sută de metri. Concret, săptămâna trecută Senatul UPIT a aprobat contractul de fuziune, care va fi discutat și la nivelul Senatului UPB. Procedura urmează să ducă la apariția unei noi instituții, INTITULATĂ „Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București”.
CITEȘTE ȘI: DOLIU ÎN ARGEȘ! UN CONOSCUT OM DE AFACERI A MURIT FULGERĂTOR!
Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, a explicat pentru Edupedu.ro modalitatea cum ar urma să fie realizată fuziunea: printr-o lege specială de înființare a noii universități, care să fie inițiată de guvern. Potrivit rectorului Chirleșan, viitoarea universitate va fi o universitate unică, dar cu două centre universitare autonome, în București și în Pitești, urmând ca și alte instituții de învățământ superior să poată să adere ulterior la această structură, pe care o descrie a fi de tip „federație”.
„A fost aprobat de Senat contractul de fuziune, în forma lui primară. Au avut loc niște negocieri prealabile, de prin iulie anul trecut tot ne întâlnim și discutăm. Concret, ultima negociere a fost acum circa două săptămâni, într-o vineri, când contractul de fuziune a căpătat forma actuală.
Acum urmează să fie aprobat și de Senatul Politehnicii și, după aceea, să ne adresăm Guvernului pentru a emite o solicitare legislativă. Vrem să o facem (fuziunea – n.red.) printr-o lege specială de înființare, de fondare a noii universități.
Vor avea un grad de autonomie și, bineînțeles, în limitele legilor românești, noua universitate va funcționa ca o entitate independentă, unică, însă cu centre autonome. Autonomie de toate felurile: și materială, și financiară, și de resursă umană, și academică. Toate astea sunt prevăzute în contract.
Vom funcționa în limitele legilor țării, în sensul că dacă legea educației prevede un rector, un consiliu de administrație și un Senat, așa va avea și noua universitate. Doar că, prin contract și prin carta universitară pe care o vom pregăti în prealabil, ne-am asigurat de păstrarea acelei autonomii, la nivelul fiecăruia dintre centre. Însă va exista un rector, va exista un consiliu de administrație, un Senat, așa cum prevede Legea educației – fie cea veche, fie cele care sunt acum în dezbatere și urmează să fie aprobate.”, a declarat recent Dumitru Chirleșan.
Dumitru Chirleșan: „Cine va fi mai bun în competiție va câștiga.”
De asemenea, rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan a precizat că până în ianuarie 2024, ambele instituții de învâțământ își vor păstra actualii rectori, după care vor fi alegeri, iar cel mai bun în copetiție va câștiga.
„Și eu și domnul Costoiu ne vom păstra pozițiile în perioada de tranziție.După aceea, în ianuarie 2024, vor fi alegeri în noua universitate. Și cine va fi mai bun în competiție va câștiga.
Oricum, e consimțită ideea că fiecare centru universitar va avea un prorector coordonator care va face parte din consiliul de administrație al noii construcții. Fiecare centru universitar dintre cele care au aderat până atunci.”, a mai declarat recent Dumitru Chirleșan. Citește declarațiile integrale AICI
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp