Ginecologul Mihai Nurciu, achitat în dosarul de ucidere din culpă

325
mihai_nurciu, ginecolog, ucidere_din_culpa, proces

În anul 2008, o tânără mamă de numai 28 de ani avea să-și piardă viața după ce a născut cu medicul ginecolog Mihai Nurciu. Operația prin cezariană a decurs bine, doar că la scurt timp după intervenție, pacienta a suferit o infecție în zona cusăturilor de la operație. Acest lucru i-a provocat moartea tinerei femei care nu a ajuns să se bucure de copilașul pe care l-a adus pe lume. Soțul acesteia a dorit, ulterior, să își facă dreptate și l-a acuzat pe Nurciu de ucidere din culpă. Procesul a durat aproape patru ani și, cu toate că inițial, medicul a fost condamnat la închisoare, ultima instanță de judecată l-a achitat. 

Raportul medico-legal – cea mai importantă probă

După patru ani de judecată, în data de 3 decembrie 2015 Curtea de Apel Pitești a decis achitarea medicului ginecolog Mihai Nurciu în dosarul de ucidere din culpă. Decizia instanței a reprezentat un adevărat șoc pentru familia Elenei Carmen Ghiță, tânăra care a murit la scurt timp după ce a născut cu medicul Nurciu. Soțul acesteia, Costel Marin Ghiță, a încercat să adune probe care să dovedească faptul că femeia de care nu a putut să se bucure până la adânci bătrâneți, a plecat la ceruri din cauza unei culpe medicale. În acest fel, la dosarul penal ajuns în instanță în 2011, a fost depus chiar și raportul necropsiei realizat la IML Mina Minovici în care se specifica că „afecţiunea care a dus la decesul victimei a debutat după naştere, anterior intervenţiei chirurgicale efectuată la Spitalul Universitar Bucureşti”. Ca o paranteză, vă spunem că după ce starea femeii s-a agravat, aceasta a fost transferată la Spitalul Universitar de Urgență București unde a fost supusă unei noi intervenții chirurgicale care, din păcate, nu a ajutat-o întrucât infecția era într-o stare extrem de avansată. Revenind însă, vă spunem că în același raport de la Mina Minovici s-a mai specificat că „în condiţiile în care investigarea clinică şi paraclinică ar fi fost efectuată în timp util la Spitalul Călineşti, ar fi putut oferi elemente necesare stabilirii diagnosticului corect şi iniţierii unor măsuri terapeutice adecvate care ar fi oferit pacientei şanse de supravieţuire”.

Judecătoria Vâlcea l-a condamnat, Curtea de Apel Pitești l-a achitat

Așadar, pe baza acestui raport a început un proces de lungă durată care s-a derulat, mai întâi, la Judecătoria Pitești și a continuat la Vâlcea, unde a fost strămutată cauza. În luna iunie 2014, instanța de aici l-a condamnat pe medicul Mihai Nurciu la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravată. Într-adevăr, condamnarea a fost cu suspendare însă instanța a mai decis ca lui Nurciu să îi fie interzisă exercitarea profesiei de medic primar în specialitatea obstretică-ginecologie. În plus, Judecătoria Vâlcea l-a mai obligat pe Nurciu și la plata de daune morale și materiale, impunându-i să plătească suma de 60.000 euro fetiței născută în anul 2008 de Elena Carmen Ghiță și 25.000 de euro soțului. Desigur că decizia nu a fost definitivă, astfel că recursul a ajuns la Curtea de Apel Pitești unde, în data de 3 decembrie anul trecut, medicul Mihai Nurciu a fost achitat atât pentru fapta de ucidere din culpă în formă agravantă cât și de la plata tuturor obligațiilor financiare. Iar hotărârea instanței a rămas definitivă… 

Povestea Elenei Carmen Ghiță…

Pentru cei care nu cunosc această speță în detaliu, reamintim că în vara anului 2008, Elena Carmen Ghiță a mers să nască la Spitalul din Călinești, fiind pacienta medicului ginecolog Mihai Nurciu. Abia aștepta să își țină fetița în brațe mai ales că rămăsese însărcinată prin inseminare artificială după șase ani de tratamente. Operația prin cezariană a decurs bine, atât mama cât și copilul fiind externate destul de repede. În seara externării însă, Carmen a început să se simtă destul de rău și s-a întors la spital. S-a constatat că femeia făcuse o infecție în zona cusăturilor operației așa că medicul Nurciu a decis să o opereze încă odată. Câteva ore a fost bine apoi Carmen s-a simțit iar rău. A fost transportată la Spitalul Universitar din Capitală cu diagnosticul „stare toxico-septică” după cezariană, cu disfuncție multiplă de organe. O nouă intervenție chirirgicală a avut loc la București numai că tânăra mamă s-a stins din viață la numai 28 de ani după un stop cardiac.