Guvernul a ajuns la fundul sacului. Împrumut record de 4,7 miliarde lei

Guvernul României intenționează să atragă de pe piețele interne și externe aproape 5 miliarde de lei în luna octombrie, cea mai mare sumă lunară împrumutată în acest an.

Execuția bugetară după primele 8 luni arată o explozie a cheltuielilor de personal – cu aprox. 25% mai mari față de anul anterior – și un deficit record în ultimii opt ani la sfârșitul lunii august. 

Guvernul vrea să împrumute în această lună 4,7 miliarde de lei pe piaţa internă, cea mai mare sumă de la începutul anului şi până acum. Potrivit analiștilor, e nevoie de acești bani pentru a rostogoli vechile datorii şi pentru a finanţa deficitul bugetar.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că acest împrumut va fi folosit pentru a asigura cheltuieli curente și pentru a finanța deficitul bugetar, astfel încât acesta să rămână sub 3%.

“V-am dat două exemple: fie să plătim scadențele pe care le avem de onorat, și finanțarea noastră curentă. Adică nu e nimic intervenit peste noapte, nu e nicio cheltuială pe care nu am anticipat-o când am făcut bugetul pe 2018, și să avem un deficit sub 3% în 2018. Asta înseamnă: ai deficit, te finanțezi”, a explicat ministrul Finanțelor la digi24.ro.