prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Haos în Spitalul Județean din Pitești. Atacul hackerilor-daune majore! IT-iștii lucrează și la această oră!

Haos în Spitalul Județean din Pitești. Atacul hackerilor-daune majore! IT-iștii lucrează și la această oră!

Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost paralizat ieri, întreaga zi, în urma atacului cibernetic care a lovit mai bine de 26 de spitale din întreaga țară. Toate activitățile medicale care au avut legătură cu internetul au fost blocate total sau parțial, medicii din Policlinica spitalului nu au putut emite rețete iar pe secții, de asemenea, activitatea s-a desfășurat cu foarte mare dificultate. Specialiștii IT ai Spitalului Județean Pitești au deconectat ieri dimineață, la prima oră, unitatea sanitară de la internet, tocmai pentru a nu suferi daune și mai mari.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! DRUM NOU DE MARE VITEZĂ ÎN ARGEȘ! A FOST SEMNAT CONTRACTUL!

Ieri dimineață, 26 de spitale din întreaga țară au avut activitatea blocată în urma unui atac cybernetic, printer ele numărându-se și Spitalul Județean de Urgență Pitești, care folosește, la fel ca și celelalte, platforma informatică Hipocrate. Deși informaticienii au deconectat spitalul de la internet și au început să lucreze pentru remedierea problemelor, ieri, toată ziua, în Policlinica spitalului nu s-au putut elibera rețete. De asemenea, la UPU zeci de pacienți au așteptat cu orele, medicii neavând posibilitatea să le introduce datele în sistem.  Deabia astăzi de dimineață activitatea a fost reluată iar în momentul de față se lucrează în continuare, urmând ca în cursul zilei de astăzi, problemele să fie remediate total.

„Situația este similar ca și în celelalte spitale din țară care folosesc aplicația Hypocrate. Am pierdut niște date dar putem recupera, acest atac nu a provocat foarte mari pierderi. Se lucrează în continuare la actualizarea bazei de date. Activitatea medical nu a fost afectată, nu a funcționat aplicația pentru că a fost afectată baza de date și au trebuit recuperate beck-urile. În acest moment sistemul funcționează, dar se lucrează încă la actualizarea bazei de date. Sistemul va fi perfect functional astăzi.”, a declarant Marius Dicu, șeful departamentului IT al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Reamintim faptul că, în această dimineață a apărut și o cerere de răscumpărare în valoare de 3,5 bitcoin (BTC) – aproximativ 157.000 de euro, a informat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă).

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs