Modelele independente din sectorul de videochat din România sunt obligate să intre în legalitate și să-și declare veniturile, după implementarea directivei DAC7, cea mai recentă directivă europeană ce își propune să combată evaziunea și să ofere o dimensiune veniturilor generate prin intermediul platformelor digitale.
CITEȘTE ȘI: CONSTRUCȚIA AUROSTRĂZILOR DIN ROMÂNIA – LA LIMITA BLOCĂRII! MOTIVELE SUNT IREALE!
ANAF va începe să verifice persoanele fizice care obțin venituri din videochat, mai ales că legislația prevede că băncile în care aceste persoane au conturi trebuie să declare încasările mai mari de 10.000 euro ale unei persoane fizice.
„Potrivit unor declarații ale reprezentanților ANAF, din vara anului 2023, 5.000 de firme aveau la acea vreme ca obiect de activitate videochat-ul, iar 400.000 de persoane activează în această industrie.
Conform estimărilor jucătorilor din industrie, la nivel național, în România, în prezent circa 500.000 de persoane activează ca modele, iar pe lângă acestea încă 5.000 persoane sunt din zona de asistență și tehnic. Majoritatea modelelor lucrează însă direct pe platforme de vânzare de content ca OnlyFans și LoyalFans”, relatează o companie în domeniu.
Există însă și riscuri pentru cei care practică această activitate. De la 1 iulie 2024, statul va confisca 70% din veniturile nedeclarate.
„Primim zeci de apeluri pe săptămână de la modele ce activează independent (freelanceri) pe platformele de videochat, care ne întreabă cum să își declare taxele și să intre în legalitate, mai ales că a devenit activă DAC7 și, în plus, de la 1 iulie 2024 se vor impozita cu 70% veniturile nedeclarate ale persoanele fizice identificate de ANAF”, punctează Liviu Berbece.
Practicanții de videochat pot intra în legalitate dacă activează în cadrul unei agenții, astfel încât să nu mai primească bani în conturi personale, ca urmare a serviciilor prestate independent prin diverse platforme digitale, crezând că ANAF nu are acces la ele.
În cazul în care transmiterea informațiilor către autoritățile fiscale nu se face până la data de 31 ianuarie a anului următor celui în care persoana a fost identificată în platformă, amenzile sunt între 20.000 lei si 100.000 lei, la care se pot adăuga și alte restricții cu impact direct asupra activității comerciale desfășurate online. Primul termen de raportare pentru România a fost 31 ianuarie 2024 și include informațiile aferente anului 2023.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp