În studiile clinice ale vaccinului Pfizer, 83% dintre participanții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani au raportat durere la locul injectării după prima doză și aproape 78% au simțit durere după a doua, potrivit CDC. De asemenea, atât umflarea cât și roșeața s-au întâmplat mai rar.
De asemenea, pentru vaccinul Moderna, studiile clinice au raportat că aproximativ 87 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au suferit dureri de braț după prima doză. 90 % au simțit durerea după doza a doua. Din nou, au apărut și roșeață și umflături, dar cu o rată mult mai mică, scrie doctorulzilei.ro.
În ce braț ar trebui să faceți vaccinul?
John Segreti, director medical pentru controlul și prevenirea infecțiilor la Rush University Medical Center din Chicago a explicat, potrivit livestrong.com, care este brațul „ideal” pentru o vaccinare cu dureri minime.
„Având în vedere probabilitatea unui pic de durere a brațului după vaccinare, ar fi indicat să vă faceți prima doză a vaccinului anti-covid în brațul dumneavoastră nedominant. Dacă sunteți dreptaci și primiți injecția în brațul drept, este posibil să observați mai mult durerea, care poate fi mai deranjantă. Dacă sunteți în mod natural ambidextru, atunci alegerea vă aparține”, a declarat John Segreti.
La a doua doză schimbăm brațul?
Dacă primiți vaccinul Pfizer sau Moderna, ambele necesită două doze, atunci va trebui să decideți dacă vă vaccinați cu a două doză în același braț sau nu. Majoritatea oamenilor își folosesc brațul lor non-dominant și pentru a doua doză.
„Există o mulțime de timp pentru a vă recupera între cele două doze. Acestea sunt ace mici, care nu cauzează nicio deteriorare a mușchilor”, a mai spus dr. Segreti.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp